Vânătoare de voturi în Parlament. Minoritățile înclină balanța Puterii!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Război în PSD

Vânătoare de voturi în Parlament. Minoritățile înclină balanța Puterii!?

Politică 19 Iunie 2017 / 18:20 3647 accesări

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, ar fi negociat cu cele două tabere din PSD nici mai mult, nici mai puțin decât autonomia pe criterii etnice

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, ar fi negociat cu cele două tabere din PSD nici mai mult, nici mai puțin decât autonomia pe criterii etnice

Miercuri vom afla care aripă a PSD va conduce România. Ambele tabere care se luptă pentru supremație, Grindeanu - Ponta, pe de o parte, și Dragnea pe de altă parte, au declanșat o adevărată vânătoare de voturi. În condițiile în care cei de la PNL, USR și PMP au anunțat că nu votează moțiunea, în calculele pentru înclinarea balanței Puterii rămân parlamentarii minorităților, atât cei de la UDMR, cât și cei 17 de la grupul minorităților naționale, altele decât cea maghiară. Analiștii politici au avansat două scenarii. Unul în care pionii principali sunt cei de la UDMR, iar al doilea în care cei 17 de la grupul minorităților naționale sunt în centrul atenției. Împreună, cele două grupuri aduc 38 de voturi, ceea ce ar însemna „game over“ pentru una dintre aripi.

Ceasul ticăie. Mai avem câteva zeci de ore până când vom afla în ce direcție politică o va lua România. În Parlament se va supune aprobării moțiunea de cenzură a PSD împotriva premierului Sorin Grindeanu (culmea ironiei, este pentru prima dată când un partid depune o moțiune împotriva propriului premier și împotriva unui singur om, după ce toți miniștrii din Cabinet și-au dat demisiile). În textul moțiunii intitulate „România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor“, social democrații au făcut apel la Constituție, spunând că Sorin Grindeanu nu respectă regulile democrației. „Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, primul-ministru și unul dintre miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile constituționale și legale sunt facultative și că pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația. Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuți voluntar sub comanda unui deputat, înalt funcționar public, își împart posturi ministeriale și lansează atacuri ridicole în toate direcțiile, oferind o nedorită și halucinantă caricaturizare a actului de guvernare. „Guvernul“ Ponta - Grindeanu - Jianu nu reușește altceva decât să demonstreze că există politicieni care și-au pierdut iremediabil busola bunului simț, onoarea și demnitatea, confirmând o dată în plus justețea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD și ALDE“, se arată în text.

DE CÂTE VOTURI E NEVOIE PENTRU TRECEREA MOȚIUNII

Pentru a-l da jos cât mai repede pe Grindeanu, social democrații au devansat calendarul aprobării moțiunii, document care a fost citit pe repede-înainte în plenul Parlamentului chiar duminică, 18 iunie, când, în mod normal, e zi liberă. Dacă partidele de opoziție au vociferat și au spus că ei nu vin duminica la muncă pentru a-i face jocurile lui Dragnea, 216 deputați și senatori de la PSD și ALDE s-au prezentat în păr pentru a susține moțiunea de cenzură. În ceea ce privește șansele ca moțiunea să treacă, dacă este să ținem cont de forțele din Parlament, lucrurile par a fi simple. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă este nevoie de votul majorității senatorilor și deputaților, adică 233 de voturi în actualul Legislativ. Din totalul de 464 de aleși, majoritatea PSD - ALDE are 247 de parlamentari. Mai exact, PSD are 67 de senatori, iar ALDE un număr de nouă, însumând 76 senatori ai Puterii din totalul de 136 de membri ai Senatului. În Camera Deputaților, PSD deține 154 de mandate, ALDE având 17 deputați. Drept urmare, PSD și ALDE au împreună 14 posibile voturi mai mult decât numărul necesar pentru dărâmarea Guvernului Grindeanu, fără a fi nevoie de susținerea altor grupuri parlamentare. Emoțiile în rândurile social democraților au apărut după ce doar 222 de parlamentari ai PSD - ALDE au semnat textul moțiunii. Lipsesc 11 voturi ca să treacă moțiunea. Șeful PSD, Liviu Dragnea, spune că nu-i bai, pentru că mulți parlamentari și-au motivat absența. Ba mai mult, pesediștii dau asigurări că moțiunea lor împotriva lui Grindeanu va fi votată cu o majoritate covârșitoare. Să fie așa după cum dau asigurări Dragnea și compania? Tabăra răzvrătiților, Sorin Grindeanu și Victor Ponta, spune că nu, pentru că sunt numeroși parlamentari din cercul Puterii care nu vor să voteze moțiunea din cauza atitudinii dictatoriale a lui Dragnea.

UDMR POARTĂ NEGOCIERI DURE. VREA AUTONOMIA ȚINUTULUI SECUIESC

Se pune întrebarea: pe cine va convinge aripa Grindeanu și Ponta să nu voteze moțiunea de cenzură? Pe de o parte, Victor Ponta, cocoțat de premierul Grindeanu taman în funcția de secretar general al Guvernului, se bate cu cărămida în piept că are în buzunar cel puțin 14 parlamentari de la PSD și ALDE, care provin în special din județele Timiș, Iași și Gorj. Nu știm dacă ceea ce afirmă Ponta sunt vorbe goale, dar cert este că ambele tabere au declanșat o adevărată vânătoare de voturi. Evident, în condițiile în care cei de la PNL, USR și PMP au anunțat că nu votează moțiunea, ceea ce însemnă automat că sunt de partea lui Grindeanu, în calculele pentru înclinarea balanței Puterii rămân parlamentarii minorităților, atât cei de la UDMR, cât și cei 17 de la grupul minorităților naționale, altele decât cea maghiară. Analiștii politici au avansat două scenarii. Unul în care pionii principali sunt cei de la UDMR, iar al doilea în care cei 17 de la grupul minorităților naționale sunt în centrul atenției. Istoria politică postdecembristă ne-a arătat că grupul minorităților naționale a fost ușor de convins de Putere; mai greu, însă, s-au lăsat cei de la UDMR. În contextul în care în ultimii 20 de ani Uniunea a profitat din plin de Putere, și de această dată UDMR joacă tare. Pentru voturile lor, maghiarii cer nici mai mult, nici mai puțin decât autonomia așa-zisului ținut secuiesc pe criterii etnice, doleanță care le-a fost prezentată, luni, celor două tabere, ceea ce este puțin probabil să se întâmple. Însă maghiarii merg întotdeauna pe principiul „cere maxim ca să poți să obții ceva“. Culmea este că o decizie surprinzătoare a fost luată miercuri de senatori. Aleşii au decis ca data de 15 martie să fie declarată Ziua maghiarilor din România. Hotărârea a fost luat chiar în ziua negocierilor coaliţiei cu UDMR pentru moţiunea de cenzură ce se va vota miercuri. Probabil că această decizie face parte din condițiile impuse de UDMR. Adevărul negocierilor îl vom afla miercuri, la ora 11.00, când în plenul reunit al Parlamentului va fi dezbătută şi votată moțiunea de cenzură. Attila Korodi, unul din greii UDMR, a anunțat că Uniunea s-a decis ca, deocamdată, să nu intre la guvernare. În privința votului, o decizie finală va fi luată cel mai probabil miercuri dimineață. UDMR și grupul minorităților naționale aduc împreună 38 de voturi, ceea ce ar însemna „game over“ pentru una dintre aripi.

CE JOCURI FAC GRINDEANU ȘI PONTA

În acest război din PSD, mulți s-au întrebat cui îi fac jocurile Victor Ponta şi Sorin Grindeanu. Un posibil răspuns îl oferă vicepreședintele PSD, Victor Sănescu, care spune că cei doi vor să-şi facă un partid balama, gen UNPR, cu care să facă jocurile în Parlament. „Ponta e în spatele acestei acţiuni. După această moţiune se va forma un alt UNPR, iar coordonatorul său va fi Victor Ponta. El s-a dus secretar general pentru că are un plan mai lung. Vrea să ia oameni din PSD şi ALDE şi să fie o balama care să pună condiţii. Probabil condiţiile altora, nu ale alegătorilor. Nu ştiu ale cui interese vor să le apere, probabil ale unor forţe oculte", a spus Stănescu. Acesta se aşteaptă ca în PSD să existe şi trădători care să se vadă la această moţiune de cenzură. „Pot fi câţiva nemulţumiţi, puţini, dar vor fi. PSD şi ALDE reprezintă interesele cetăţenilor care ne-au votat pe noi“, a mai spus social democratul.

Taguri articol


12