Deşi preţurile au scăzut în ultimul timp, vînzările de carne de porc ale producătorilor români s-au redus, în ultimele două luni, cu 30%. Preşedintele Patronatului Român al Cărnii, Gheorghe Caruz, susţine că preţurile cărnii la producător au scăzut, în ultimele două luni, cu un leu pe kilogram, atît la carcasă de porc, cît şi la viu. \"Importurile au crescut foarte mult în ultima perioadă şi mulţi dintre micii comercianţi şi-au închis afacerile. De asemenea, relaţia cu supermarketurile nu este una bună, aşteptăm apariţia Codului de Bune Practici, care ar mai putea schimba situaţia. Vindeam, la sfîrşitul anului 2008, carcasa de porc cu 8,6 lei pe kilogram, acum este 7,6 lei kilogramul. Porcul viu îl vindem cu 5 lei pe kilogram, după ce, în decembrie, era 6 lei \", a declarat Caruz. Totodată, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, a declarat că această scădere a vînzărilor producătorilor de carne se datorează, în principal, faptului că aceştia nu pot asigura tot necesarul procesatorilor, determinîndu-i pe cei din urmă să apeleze la importuri pentru a achiziţiona carnea pentru procesare. \"Producţia naţională de carne de porc nu poate asigura necesarul procesatorilor, care introduc în procesare 20 de tone pe zi. Astfel, ei ar trebui să cumpere de la mai mulţi producători, calitatea nu ar fi aceeaşi şi atunci apelează la un producător străin care îi poate furniza toată cantitatea\", a afirmat Frumosu. În aceste condiţii, carnea de porc românească ajunge în hale şi la măcelării, şi nu la marii procesatori. \"Carnea carcasă venită din import costă circa 6 lei kilogramul, fără TVA, iar la această diferenţă de 10-15% faţă de carnea românească, e normal să se prefere din import\", a mai declarat Frumosu.