„Vânzătoarea de fructe“ a lui Mützner e vedetă la licitație

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Vânzătoarea de fructe“ a lui Mützner e vedetă la licitație

Cultură 08 Iulie 2016 / 19:00 711 accesări

Tablouri semnate de maeştri ai artei clasice ori interbelice româneşti, precum Aman, Tonitza, Iser, Băncilă, Petrașcu, Pallady, Mützner, Bunescu și Ciucurencu, vor fi scoase la Licitaţia de Orientalism şi Călătorii, ce se va desfășura pe 12 iulie, la Stejarii Country Club, sub egida Artmark.

ELEVUL LUI MONET, PE TREI CONTINENTE

Printre „vedetele” licitației se află „Vânzătoarea de fructe”, pictura lui Samuel Mützner, elev al lui Claude Monet. Lucrarea este estimată între 15.000 - 25.000 euro. „Opera este pictată în vara lui 1916 în cartierul Santurce din San Juan, capitala toridului Puerto Rico, fiind o lucrare rarisimă, semnificativă pentru experienţa multiculturală a artistului. Timp de 15 ani, Mützner călătorește și își construiește cariera artistică pe trei continente diferite, adaptându-şi permanent stilul pictural la exotismul peisajelor nipone, caraibiene ori magrebiene. Dă astfel naştere unui impresionism autentic și experimentat, axat în special pe studii de expresie, culoare și natură, surprinzând viața și obiceiurile locale. Stabilit la New York în 1917, Mützner avea să arate lumii noi, în expoziţia sa de la Galeriile Louis Ralston, impresionanta pictură ce va fi licitată marți, 12 iulie, la Stejarii”, au precizat reprezentanții Artmark.

„CURTE INTERIOARĂ ÎN CONTREXÉVILLE”

O altă „vedetă” a Licitației de Orientalism şi Călătorii este lucrarea „Curte interioară în Contrexéville” (15.000 - 25.000 euro), semnată de Theodor Aman, întemeietorul școlii românești de pictură. „Lucrarea, realizată într-o călătorie prin mirajul provinciilor franceze în 1879, aparține acelei perioade din creația lui Aman când acesta începe să se deschidă către pictura realistă, pregătindu-se pentru saltul impresionist. Dacă, în cazul spațiului autohton, Bucureștiul și Sinaia reprezintă singurele locuri pe care Aman le surprinde pe pânze, călătoria prin Franța îl împinge să descopere itinerarii fascinante și o lumină nouă, mai caldă, ce îi deschide culorile și spiritul. Nordul Italiei, Belgia, dar mai ales zonele rurale din Franța pot fi întâlnite printre operele realizate de Aman începând cu 1870”, au adăugat cei de la Artmark.

„COLȚUNAȘI”

Nicolae Tonitza este reprezentat în expoziție cu lucrarea „Colțunași”, estimată la 10.000 - 16.000 euro. „Realizată în aceeaşi perioadă cu descoperirea, la Tonitza târzie, îndărătnică, a Balcicului, florile sale inovează prin fundalurile scenografice și decorative, oferind un stil unic, în continuare captivant, în pictura românească”, spun organizatorii evenimentului din 12 iulie.

Licitația de Orientalism şi Călătorii, care va avea loc de la ora 19.30, la Stejarii Country Club, va fi urmată de „Licitația Mari poeți români”, de la ora 20.00. Sesiunea de licitații a verii se va încheia pe 14 iulie cu alte două evenimente: Licitaţia de Artă Contemporană şi Licitația de Ceasuri și Bijuterii.

Citește și:

Cărți bibliofile în ediții princeps, la licitație



12