Sistemele electronice de livrare a nicotinei (ENDS) precum țigările electronice afectează frecvența cardiacă și funcția cardiovasculară în cazul șoarecilor, potrivit unei cercetări preliminare prezentată duminică în cadrul Sesiunii Științifice din 2017 organizată de Asociația Americană a Inimii (AHA) în Anaheim, California, Statele Unite. Pe lângă nicotină, țigările electronice conțin în general propilen glicol și/sau glicerină vegetală, utilizată de obicei în loțiunile de piele utilizare pentru menținerea hidratării dermei sau ca aditiv alimentar, însă efectele încălzirii și inhalării acestor substanțe sunt necunoscute.
În cadrul acestui studiu finanțat de institutele naționale de sănătate din Statele Unite oamenii de știință au analizat pe șoareci efectele asupra sistemului cardiovascular ale aerosolilor emiși de țigările electronice în comparație cu țigările tradiționale. Ei au descoperit că expunerea la aerosoli ENDS și fumul provenit de la țigările electronice au scăzut rapid frecvența cardiacă (bradicardie) în cazul șoarecilor. Aceste descoperiri sugerează că expunerea la aerosoli produși de ENDS poate declanșa efecte cardiovasculare și poate crește riscul de apariție a aritmiei — bătăil neregulate ale inimii — și a afecțiunilor cardiace. Pentru a studia aceste efecte asupra utilizatorilor de sisteme ENDS este nevoie de cercetări aprofundate, au notat specialiștii în cadrul unui comunicat de presă.
Sesiunea Științifică din 2017 organizată de AHA a atras aproape 18.000 de participanți din peste o sută de țări, precizează sursa citată.