Un raport științific realizat de agenția InfoClima arată că va trebui să ne obișnuim inclusiv cu fenomene extreme și evenimente alarmante.
Autorii studiuluiatrag atenția că vara acestui an a adus o serie de fenomene extreme cu impact puternic negativ.
Am trecut prin trei perioade de caniculă. Cea din intervalul 6 – 21 iulie a adus un record de intensitate în ultimii 130 de ani. În iunie și iulie am avut 6 zile cu temperaturi de peste 40 de grade înregistrate la stația Filaret, 28 de zile cu peste 35 de grade și 57 cu peste 30 de grade. Și va trebui să ne obișnuim cu noi creșteri.
Cercetătorii au observat și o creștere a condițiilor favorabile pentru producerea furtunilor puternice, în estul și nordul țării și mai ales toamna. Sunt fenomene cu impact negativ asupra comunităților umane, agriculturii, care suferă de pe urma creșterii frecvenței și intensității perioadelor de secetă, dar și a fenomenului de aridizare din sudul țării.
Raportul nu-și propune să ne alarmeze, ci să ne îndemne să ne pregătim, susțin autorii, mai ales că, în mare parte, aceste fenomene nu pot fi stopate.
Fenomenele sunt corelate cu încălzirea globală, arată raportul. Așadar, primul lucru care se observă nu este creșterea medie a temperaturilor, ci a duratei valurilor de căldură și a secetei vara și a cantității de precipitații toamna.