• Toxiinfecţiile alimentare (TIA) sînt produse de variate specii bacteriene (Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ, enterococ s.a.). Epidemia de TIA este rezultatul infectării în masă a unui grup de oameni care au consumat acelaşi aliment contaminat. Sezonul estival (vara) - căldura reprezintă factori de risc externi.
• Alimentele cel mai frecvent contaminate sînt: carnea şi produsele din carne (conserve), peştele, laptele şi produsele lactate (frişca, smîntîna, brînza, iaurtul s.a.), ouăle (mai ales cele de raţă, cele depozitate incorect), preparatele culinare din alimente contaminate (prăjituri, îngheţată, cremă, maioneză, piureuri s.a.).
• Personalul angajat în servicii publice (bucătari, ospătari, cei care vin în contact cu alimentele) pot reprezenta surse de infecţie cu stafilococ.
Examenul medical periodic este obligatoriu pentru aceşti angajaţi.
Dacă există la acest tip de personal: infecţii ale mîinilor (panariţii, furuncule, abcese s.a.), infecţii ale unghiilor, igienă personală deficitară,
responsabilitatea epidemiilor generate este a angajatorilor.
Purtătorii nazali de stafilococ pot contamina orice aliment, îndeosebi laptele şi produsele lactate.
• Prevenirea TIA se face prin:
- identificarea şi neutralizarea surselor de infecţie (umane şi extraumane).
- spălarea mîinilor ori de cîte ori este nevoie, înainte de a mînca şi după masă, după folosirea W.C.
- persoanele care pregătesc mîncarea au obligaţia de a se spăla pe mîini înainte de a începe prepararea mîncărurilor, dar şi de cîte ori este nevoie în acest timp.
- spălarea fructelor şi legumelor sub jet puternic de apă
- spălarea instrumentarului folosit la bucătărie
- dezinfectarea riguroasă a suprafeţelor şi a zonei de pregătire a mîncărurilor.
Atenţie la mesele festive! Atenţie la localul în care se desfăşoară petrecerile! Atenţie la autorizaţia