Vârstnicii constănțeni, chemați la instruire

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A câta oară?!

Vârstnicii constănțeni, chemați la instruire

Eveniment 09 Ianuarie 2018 / 14:26 1007 accesări

În pofida avertismentelor polițiștilor din cadrul I.P.J. Constanța și a campaniilor de prevenire derulate la nivelul acestei instituții, metoda „Accidentul” face, în continuare, victime. S-au inițiat, astfel, întâlniri interactive între polițistii Biroului de Analiza și Prevenirea Criminalității Constanța cu membrii cluburilor de pensionari de pe raza Municipiului Constanța, în vederea promovării unor sfaturi menite să prevină astfel de fapte.

Astfel, polițiștii încearcă să îi ajute pe oameni să înțeleagă cum se pot păzi de escrocii care, sub pretextul că o rudă a fost implicată într-un accident rutier, se dau drept procurori, avocați, doctori sau prieteni apropiați și solicită diverse sume de bani. Aceștia se bazează pe prima reacție a victimei, în situația unui eveniment cu impact emoțional puternic, dar și pe naivitatea acesteia.

„În cazul în care vă confruntați cu o astfel de situație, polițiștii vă sfătuiesc să cereți apelantului cât mai multe detalii privitoare la unitatea medicală, de Poliție sau de Parchet, acolo unde s-ar afla ruda implicată în accident.

Totodată, probați veridicitatea celor afirmate prin alte căi, respectiv contactarea persoanei în cauză sau a altor persoane (rude, cunoștințe etc.), care vă pot oferi informații suplimentare și nu aveți încredere în persoane străine, oricât de binevoitoare ar părea. Escrocii mizează tocmai pe reacția de moment, cu un impact emoțional puternic. Dacă apelantul vă recomandă discreția, sau vă spune că nu este posibilă o legătură directă cu ruda dumneavoastră, întrucât autoritățile au ridicat telefonul, trebuie să știți că reprezentanții Poliției sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale persoanelor implicate în accidente rutiere“, le-au spus, pentru a n-a oară oamenii legii.

Polițiștii le-au reamintit oamenilor, să nu depună bani în conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid către persoane necunoscute și în niciun caz, să nu accepte o întâlnire directă cu persoana apelatantă, înainte de a discuta cu un polițist, apelând numărul de urgență 112.



12