Varujan Vosganian a adus la Constanţa „Cartea şoaptelor”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Varujan Vosganian a adus la Constanţa „Cartea şoaptelor”

Cultură 02 Noiembrie 2009 / 00:00 391 accesări

Preşedintele Uniunii Armenilor din România (UAR), Varujan Vosganian, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), şi-a prezentat, sâmbătă, la Colegiul de Arte „Regina Maria”, volumul „Cartea şoaptelor”, publicat la editura Polirom. Evenimentul editorial a fost precedat de un moment artistic susţinut de ansamblul folcloric de dansuri „Vartavar”.

Pintre invitaţi s-au aflat şi senatorul PNL prof. univ. dr. Puiu Haşotti, preşedintele Filialei UAR, Filiala Constanţa, Hacic Garabet, poetul, eseistul şi editorul Laurian Stănchescu şi prof. univ. dr. Garabet Kumbetlian. Preşedintele USR, Filiala Dobrogea, conf. univ. dr. Cristina Tamaş, a menţionat că are onoarea să-l prezinte pe Varujan Vosganian, acest „prieten al Constanţei”, care şi-a lansat, la malul mării, cu cîţiva ani în urmă, şi volumul „Statuia comandorului”. Conf. univ. dr. Cristina Tamaş a subliniat că acest roman istoric, riguros construit, care reconstituie specificul unei epoci, reprezintă „un act de forţă şi de curaj pentru scriitorul Varujan Vosganian”.

Despre cartea lui Varujan Vosganian a vorbit şi moderatorul evenimentului, prof. Arşaluis Gurău din cadrul Filialei Constanţa a UAR. Senatorul Puiu Haşotti l-a caracterizat pe colegul şi prietenul Varujan Vosganian ca fiind o personaliate complexă, finanţist, romancier şi pianist deosebit. „Aici, în Constanţa, cartea are o rezonanţă aparte”, a remarcat scriitorul. Varujan Vosganian a evocat zilele în care, la Constanţa, şi-a făcut documentarea pentru acest roman, amintind de sprijinul pe care l-a primit din partea regretatului om de cultură armean Simion Tavitian. Vicepreşedintele USR a mărturisit că volumul arată „o comunitate extrem de îndrăzneaţă şi de sfioasă, în acelaşi timp, extrem de interiorizată, care îşi trăia tragediile cu multă demnitate”. „Este o carte despre armeni, dar şi despre români. Este o carte despre secolul XX”, a precizat autorul cărţii. Vosganian a citit din volumul său, pentru publicul prezent la lansare, în mijlocul căruia s-a aflat şi mama sa, un fragment care evocă, într-un mod pitoresc, Constanţa anilor ’30. Varujan Vosganian a făcut apel la necesitatea „împăcării cu morţii cei noi”, care prespune necesitatea de a priviri către istoria recentă, către tinerii căzuţi la Revoluţia din Decembrie 1989, cărora nu li s-a ridicat niciun monument.

Taguri articol


12