Vasile Cojocaru, evocat de familie, prieteni şi colegi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Păşind peste „covorul de purpură” al amintirilor

Vasile Cojocaru, evocat de familie, prieteni şi colegi

Cultură 19 Ianuarie 2011 / 00:00 776 accesări

Amintirile, stăvilite de durere, tristeţe şi regrete, s-au transformat, luni seară, în aula arhiplină a Bibliotecii Judeţene, în cuvinte, rostite cu emoţie, ca o rugăciune, în ziua în care actorul, scriitorul şi profesorul Vasile Cojocaru ar fi trebuit să împlinească 62 de ani. Poate că ar fi repetat gestul din 2008 şi, de ziua sa, ar fi lansat cartea pentru copii care-i poartă semnătura, „O călătorie fără egal”, în prezenţa prietenilor, colegilor şi studenţilor. Dar, pentru că destinul este neîndurător, la fel ca în tragediile antice - pentru care Ică Cojocaru a avut o mare afinitate, ca actor - iar artistul a părăsit scena vieţii la 20 ianuarie 2010, cartea, păstrată în manuscris, a fost lansată postum. Tipărită într-un timp record, cu sprijinul directorului editurii Ex Ponto, Ioan Popişteanu, cartea este însoţită de ilustraţii viu colorate, realizate de prof. Mariana Ciurea.

Chiar dacă piesa de teatru pentru copii a văzut lumina tiparului abia acum, ea a fost jucată cu succes, timp de mai multe stagiuni, pe scena Teatrului pentru Copii şi Tineret, fiind chiar prezentată la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii de la Alacati, Turcia. „Ică s-a jucat cu sine în această carte. E spontan, pus pe joacă, fără să fie moralizator. „O călătorie fără egal” este o carte admirabilă, ca versificaţie, ca scenariu”, a spus prozatorul Ovidiu Dunăreanu.

Printre amintiri, profesorul şi criticul de teatru Valentin Sgarcea, moderatorul întâlnirii, a evocat, în notă personală, personalitatea covârşitoare a lui „Don Basil”. În culori calde şi variate, regretatul Vasile Cojocaru a fost readus în mijlocul celor prezenţi de către directorul Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, Liliana Lazia, bibliograful dr. Corina Apostoleanu, directorul „Ex Ponto”, prof. Ioan Popişteanu, secretarul literar al Teatrului de Stat, Anaid Tavitian, lect. univ. dr. Daniela Vitcu-Hanţiu, actorul Iulian Enache.

O emoţionantă evocare, la fel ca şi cuvintele rostite de soţia sa, Viorica Cojocaru, i-a făcut, din partea familiei, nepoata sa, lect. univ. dr. Adriana Câteia: „Unchiul meu a fost eroul eneic al copilăriei şi adolescenţei mele. Adolescenţa mea s-a încheiat odată cu moartea sa. A fost un erou eneic pentru că a împărţit cu noi valori într-o manieră cu totul specială”.

Printre colegii de scenă care s-au aflat, luni, în aula Bibliotecii Judeţene, s-au numărat Diana Cheregi, Liviu Manolache, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret, Vasile Gherghilescu, Alexandru Mereuţă, mai tinerii actori şi foşti studenţi Florentin Roman şi Andu Axente, dar şi directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Gheorghe Ungureanu.

La finalul manifestării comemorative, filmul documentar „In memoriam” realizat de Lucian Gonţilă şi Mirel Brişcariu l-a adus şi mai aproape de cei dragi pe Ică Cojocaru, a cărui voce gravă şi duioasă, în acelaşi timp, cu o frazare impecabilă, parcă se aude aievea.



12