Vasile Lincu cere desfiinţarea DGIPI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vasile Lincu cere desfiinţarea DGIPI

Politică 30 Septembrie 2009 / 00:00 1403 accesări

Vasile Lincu, vameşul care susţine că este preşedintele „Pro Lex”, solicită desfiinţarea sau reorganizarea Direcţiei generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), pentru că această structură nu îndeplineşte rolul de protecţie a poliţiştilor şi de anihilare a grupurilor infracţionale. Lincu a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, o rezoluţie a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din data de 24 aprilie, prin care s-a dispus neînceperea urmării penale faţă de chestorul Toma Zaharia (pentru instigare la fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice), fost secretar de stat, faţă de chestorul Damian Miclea (pentru instigare la fals intelectual şi abuz în serviciu), faţă de scms. Marinel Popescu (pentru fals intelectual şi abuz în serviciu). Prin aceeaşi rezoluţie, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale faţă de Valentin Fătuloiu şi faţă de cms. şef Ilie Perca (pentru fals intelectual şi omisiunea sesizării organelor judiciare), faţă de insp. princ. Laurenţiu Virgil şi comisarii şefi Nicolae Marinescu şi Gheorghe Rîpeanu, pentru instigare la abuz în serviciu. “Fostul secretar de stat Toma Zaharia şi fostul şef al DCCO Damian Miclea, promovat ulterior secretar de stat, au recunoscut în faţa procurorului de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că au falsificat listele cu poliţiştii declaraţi admişi şi că există o practică în Ministerul de Interne ca, în funcţie de datele comunicate de DGIPI, să fie numiţi în funcţii de conducere ofiţeri de poliţie care obţin note inferioare altor candidaţi”, a declarat Lincu. Acesta a mai adăugat că, prin promovarea fostului lider al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Liviu Butunoiu, în funcţia de director adjunt al DGIPI, s-a confirmat influenţa şi implicarea directă a acestei instituţii “în manipularea maselor de sindicalişti”. Liderul Pro Lex a mai reclamat faptul că este filat şi ascultat de DGIPI.

În replică la afirmaţiile lui Lincu, reprezentanţii DGIPI au dezaprobat modul tendenţios şi “lipsit de temei legal”, în care Vasile Lincu prezintă public aspecte legate de fraudarea concursurilor în Poliţia Română. “Aşa cum reiese din rezoluţia emisă de Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică la data de 24 aprilie, prezentată în cadrul conferinţei de presă, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă nu a avut nicio implicare în concursul organizat la data respectivă pentru ocuparea unor funcţii de conducere. În adresa înaintată către Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate IGPR, la data de 3 septembrie 2003, ca urmare a solicitării scrise adresate de această structură, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a informat că nu are obiecţiuni cu privire la participarea tuturor cadrelor menţionate în respectiva adresa la concursurile organizate pentru ocuparea unor funcţii de conducere”, se precizează în comunicatul transmis de DGIPI.

Conducerea sindicatului “Pro Lex”, aleasă recent, se dezice de orice declaraţie făcute de Vasile Lincu. “Noua conducere dezavuează acţiunile fostului lider al organizaţiei, Vasile Lincu, şi se dezice de orice declaraţie făcută de către acesta în calitatea ce încă şi-o mai arogă, de preşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor “Pro Lex”. De asemenea, menţionăm că, potrivit Sentinţei civile nr. 6598/ 22 iulie 2009, pronunţată de Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, mandatul preşedintelui Vasile Lincu a expirat în anul 2008”, se arată într-un comunicat de presă remis ieri.



12