Vasile Pârvan, comemorat la Biblioteca Judeţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vasile Pârvan, comemorat la Biblioteca Judeţeană

Cultură 30 Iunie 2009 / 00:00 530 accesări

Prin mini-expoziţiile de carte pe care le organizează lunar, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ omagiază personalităţi ale culturii române şi universale. În seria acestor manifestări se află şi expoziţia dedicată istoricului şi arheologului Vasile Pârvan. În această perioadă, instituţia de cultură a comemorat 82 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Vasile Pârvan, istoric specializat în arheologie, preistorie şi istoria civilizaţiei greco-romane, de numele căruia se leagă scoaterea la lumină a zidurilor puternicei fortăreţe de la Histria.

Vasile Pârvan s-a născut la 28 septembrie 1882, în cătunul Perchiu, din comuna Huruieşti, Bacău. La Universitatea din Bucureşti, Pârvan i-a avut ca profesori pe Nicolae Iorga şi Dimitrie Onciul. La doar 27 de ani, obţine titlul de doctor în ştiinţe, iar un an mai tîrziu, devine membru corespondent al Academiei Române. Printre importantele lucrări arheologice pe care le-a condus în diferite regiuni ale ţării, ca director al Muzeului Naţional de Antichităţi din Bucureşti şi membru al Academiei Române şi al Comisiunii monumentelor istorice, se numără şi cele de la Histria şi Adamclisi. În cadrul a trei campanii arheologice, acesta a scos la iveală zidurile fortăreţei de la Histria, cercetările sale constituind baza documentară pentru mai multe studii româneşti şi străine asupra istoriei vechilor colonii greceşti de pe ţărmul Pontului Euxin. Printre lucrările lui Vasile Pârvan se numără: „Dacia. Civilizaţiile antice din regiunile carpato-danubiene“ (1928), „Getica“ (1926) şi „Începuturile vieţii romane la gurile Dunării“ (1923), „Cetatea Tropaeum“ (1912).

De numele lui Vasile Pârvan se leagă şi organizarea „Şcolii române din Roma“, căreia i-a iniţiat anuarele. Pasionat de munca pe şantier, arheologul a ignorat apendicita de care suferea, ceea ce i-a provocat moartea, la 26 iunie 1927. Astfel, la numai 45 de ani, în plină activitate creatoare, se stingea din viaţă, într-un sanatoriu din Bucureşti, unul dintre cei mai mari arheologi români ale cărui merite sînt recunoscute şi peste hotare. „Vasile Pârvan rămîne pentru toţi un mare spirit, un simbol înalt al gîndului românesc“, a mărturisit şeful serviciului Organizarea şi comunicarea colecţiilor din cadrul Bibliotecii Judeţene Constanţa, Gelu Culicea.

Printre personalităţile omagiate de Biblioteca Judeţeană, în această lună, se află şi istoricul Nicolae Bălcescu, de la a cărui naştere s-au împlinit, ieri, 190 de ani.



12