Cei care doresc să evadeze din cotidianul anotimpului autumnal, pentru a se bucura de armonia culorilor (primă)văratice, pot să viziteze expoziţia retrospectivă a Vasilicăi Pop, deschisă la sala de expoziţii a Careului Artelor „Amfora” din cadrul Cercului Militar Constanţa. Deşi expoziţia reuneşte şi peisaje - o incursiune plastică în anotimpuri: „Primăvara la termele romane”, „Primăvară în sat”, „Toamna în grădina Pleşoianu”, „Iarna la Canlia” - florile domină simezele. Privirea se răsfaţă cu o simfonie cromatică ce răzbate din corole magice de brânduşe, lalele, iasomie, salcâm, liliac, trandafiri, margarete, crini, frezii, irişi, floarea-soarelui, dar şi din verdele crud al frunzelor tinere de viţă-de-vie.
„Vasilica Pop se apleacă asupra a două genuri fundamentale - peisaj şi natură moartă, în special flori - din dorinţa de a comunica oamenilor bucuria pe care o resimte în faţa peisajului şi a florilor, într-o cromatică armonioasă vizând aspectele pozitive ale relaţiilor dintre lucruri şi oameni. Este o pictură stenică ce bucură privirea şi sufletul, răspunzând unei dimensiuni intenţionale pe care o au artele vizuale: aceea de a fi o clipă de răgaz în viaţa tumultuoasă pe care o ducem. Cred că expoziţia Vasilicăi Pop îşi îndeplineşte, din acest punct de vedere, menirea, pentru că starea pe care ţi-o induce este o stare de confort vizual”, apreciază criticul de artă Doina Păuleanu.
Cele 25 de lucrări de pictură care alcătuiesc cea de-a treia expoziţie personală a Vasilicăi Pop sunt realizate pe parcursul a zece ani. „Toate aceste lucrări, singurele care mi-au mai rămas, se află pe pereţii casei mele. Fiica mea nu s-ar putea despărţi de ele. Ne plac foarte mult”, a spus Vasilica Pop. Peisajele au fost realizate la Poiana Braşov, Adamclisi, Capidava, Canlia, Costineşti, dar şi în „Ţara Lalelelor”, la Rotterdam.
Protagonista manifestării plastice a urmat cursurile Şcolii Populare de Arte din Constanţa, la clasa profesorului Mihail Vătămanu, în perioada 1978-1980. În anii 1999 şi 2004, a organizat două expoziţii personale, de pictură şi, respectiv, grafică. Lucrările sale se află în colecţii particulare din: România, Olanda, Germania şi Statele Unite.
Expoziţia poate fi vizitată până pe 10 noiembrie, luni şi miercuri, în intervalul orar 10.00-14.00, dar şi între orele 14.00 - 18.00, joi şi vineri.