Vaticanul mai are de lucrat la toleranța față de divorțații recăsătoriți și față de homosexuali

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vaticanul mai are de lucrat la toleranța față de divorțații recăsătoriți și față de homosexuali

Externe 25 Octombrie 2015 / 18:48 719 accesări

Sinodul asupra familiei a înmânat, sâmbătă, Papei Francisc un raport consensual care nu înregistrează progrese majore în privința subiectelor sensibile, dar care permite o analiză de la caz la caz a situației persoanelor divorțate recăsătorite. După trei săptămâni de dezbateri adesea tensionate, fiecare din cele 94 de articole a fost votat de majoritatea necesară de două treimi din cei 270 de episcopi. Cele mai disputate trei paragrafe, care vizau divorțații recăsătoriți, au fost votate la limită: fără să se menționeze clar un eventual acces la împărtășanie al acestor persoane pe care Biserica le consideră necredincioase primului soț, se optează pentru o analiză a fiecărei situații.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a subliniat sâmbătă seară că documentul cuprinde propuneri adresate Papei, care urmează să decidă asupra orientărilor viitoare. De altfel, episcopii care au participat la sinod i-au solicitat Suveranului Pontif să elaboreze un document asupra familiei. Concluziile Papei, care vor fi literă de lege, nu sunt așteptate totuși mai devreme de anul viitor. Francisc ar trebui să evite orice decizie care ar diviza și mai mult Biserica, chiar dacă a făcut un apel, vineri, la creștini să fie ”pregătiți să schimbe lucrurile, în acord cu semnele vremii”. În discursul rostit sâmbătă seară, la închiderea sinodului, Papa a recunoscut că adunarea nu a găsit soluții exhaustive pentru toate dificultățile și îndoielile care sfidează și amenință familia, însă a apreciat că ”acestea au fost analizate fără teamă și fără ca episcopii să își ascundă capul în nisip”. ”Fără să cădem deloc în capcana relativismului sau a diabolizării celorlalți, am încercat să împărtășim din plin și cu curaj bunătatea și milostivirea lui Dunmezeu, care nu dorește altceva decât ca toți oamenii să fie salvați”, a adăugat Suveranul Pontif.

Un alt subiect extrem de așteptat, deși puțin abordat în timpul dezbaterilor, a fost homosexualitatea, menționată într-un singur articol al raportului final, care asigură că ”fiecare merită respect și demnitate”, dar care reiterează ”ferma opoziție a Bisericii față de recunoașterea cuplurilor de același sex”, mulțumindu-se să recomande ”un efort special de asistență pentru apropiații persoanelor homosexuale”. În ultimele zile, conservatorii au anunțat că raportul li se pare neclar, iar progresiștii l-au considerat ”timorat”. Cardinalul Christoph Schonborn, arhiepiscopul Vienei, a spus că vor exista dezamăgiți, arâtând de exemplu că ”homosexualitatea este un subiect prea delicat pentru a fi evocat la nivelul sinodului, cu prelați veniți din țări în care această chestiune este tabu”. ”Ceea ce pare normal pentru un episcop se poate dovedi ciudat, aproape scandalos pentru un episcop de pe alt continent”, a spus și Papa, sâmbătă seară.

Prin convocarea a două sinoade succesive asupra familiei, în octombrie 2014 și octombrie 2015, Papa Francisc a dorit ca Biserica să își facă un... aggiornamento, subliniind rolul căsătoriei tradiționale, dar arătându-se mai binevoitoare față de cei care se îndepărtează de normă: uniuni libere, divorțați recăsătoriți, homosexuali, familii recompuse, poligami. Într-un discurs remarcat de participanții la sinod, Suveranul Pontif a solicitat mai multă colegialitate în sânul Bisericii. Potrivit unor episcopi, această descentralizare ar putea permite prelaților și preoților să analizeze, de la caz la caz, accesul la împărtășanie. Mulți prelați se tem însă, din cauza diversității problematicilor, ca acest lucru să nu ducă la dispersie și diviziune. Și locul femeilor a fost obiect de divergență, unii prelați arătându-se foarte dezamăgiți de lipsa de deschidere a Bisericii față de acest subiect sau menționând că este nepotrivit ca dezbaterile în privința familiei să fie purtate aproape exclusiv de bărbați care au făcut jurământul celibatului.

Citește și:

Papa Francisc nu are nicio tumoră pe creier

Papa Francisc cere iertare

Biblia ne spune că trebuie să-i primim pe migranți și refugiați

Canonizarea primului sfânt pe teritoriul SUA

Papa simplifică anularea căsătoriilor catolice

Papa invită fiecare parohie din Europa să primească o familie de refugiați

Papa laudă o carte pentru copii cu poveşti cu iepuroaice lesbiene şi pinguini gay

Taguri articol
VaticanPapaRecunoscutDemnitateCopiiUmor


12