Vaticanul a negat că ar fi modificat informaţii publicate online în cadrul enciclopediei Wikipedia, după ce această ipoteză a fost avansată într-un articol publicat de BBC. “Este absurd şi doar să ne imaginăm o astfel de iniţiativă”, a declarat preotul Federico Lombardi, şeful Biroului de Presă al Vaticanului.
Reacţia Vaticanului vine după ce, miercuri, BBC a informat că, potrivit unui instrument de scanare care face publică identitatea organizaţiilor care editează Wikipedia, computerele Vaticanului au fost utilizate pentru a modifica pagini referitoare la Gerry Adams, liderul partidului republican irlandez Sinn Fein. Textul modificat a eliminat legătura către materiale de presă care menţionau că amprentele lui Adams au fost găsite într-o maşină utilizată în 1971 în cadrul unui dublu asasinat. “Există numeroase computere la Vatican şi, evident, este posibil ca Wikipedia să fi fost accesată de cineva de aici, în calitate de persoană fizică”, a spus Lombardi.
Potrivit materialului BBC, Wikipedia Scanner a sugerat că datele sale au fost accesate şi de angajaţi ai CIA, care au modificat informaţii referitoare la preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, la fostul director CIA, Porter Goss, şi la celebrităţi precum Oprah Winfrey. Wikipedia este o enciclopedie online gratuită, iar paginile sale pot fi create şi editate de orice utilizator de Internet din lume. Wikipedia Scanner poate împiedica o organizaţie sau un individ să publice articole pe care acesta nu trebuie să le editeze, a indicat un purtător de cuvînt din partea Wikipedia. Acesta a adăugat faptul că instrumentul a fost dezvoltat pentru a evita apariţia unor conflicte de interese.