Vechimea unei posibile relicve a Sfântului Nicolae, autentificată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vechimea unei posibile relicve a Sfântului Nicolae, autentificată

Ştiință 06 Decembrie 2017 / 16:05 1705 accesări

În sfârşit, o relicvă a fost validată ca fiind autentică. Şi nu orice relicvă, ci chiar cea aparţinând, probabil, Sfântului Nicolae. Cum a fost posibil? Răspunsul vine de la cercetătorii de la Universitatea din Oxford, care afirmă că un fragment de os analizat recent ar putea fi al Sfântului Nicolae, cel care a inspirat povestea lui Moș Crăciun, relatează AFP. Cercetătorii au studiat un micro-eșantion de fragment osos și o datare cu carbon a permis stabilirea faptului că relicva datează din secolul al IV-lea după Hristos, respectiv epoca în care a murit Sfântul Nicolae (în jurul anului 343 după Hristos), potrivit istoricilor. "Rezultatele sugerează că fragmentul de os ar putea fi autentic și i-ar putea aparține sfântului", scrie universitatea Oxford într-un comunicat.

Spre deosebire de numeroase alte relicve studiate care nu corespundeau ca perioadă de timp, "acest fragment de os, în schimb, sugerează că am putea avea de a face cu rămășițele Sfântului Nicolae", a comentat profesorul Tom Higham.

Potrivit legendei, Sfântul Nicolae era recunoscut pentru generozitatea sa și a inspirat personajul lui Moș Crăciun care intră în gospodării în seara de Crăciun cu sacul plin de cadouri.

Sărbătorit la 6 decembrie, Sfântul Nicolae a trăit în Mira, astăzi Demre, în Turcia. Cea mai mare parte a rămășițelor sale pământești sunt conservate la basilica San Nicola, din Bari, din 1087, iar peste 500 de fragmente de os sunt păstrate la Veneția. Însă de-a lungul anilor fragmente de relicve au fost achiziționate de biserici din lumea întreagă. Osul analizat de oamenii de știință de la universitatea din Oxford, un fragment din pelvis, îi aparține unui preot care trăiește în statul Illinois, în SUA, părintele Dennis O'Neill, iar relicva provine din Lyon, a precizat universitatea. "Aceste rezultate ne încurajează să ne îndreptăm acum spre relicvele de la Bari și Veneția pentru a încerca să arătăm că osemintele provin de la același individ", a declarat dr. Georges Kazan, din cadrul universității. "Este pasionant să te gândești că aceste relicve, care datează dintr-o epocă atât de veche, ar putea fi autentice".



12