Vedete care vând bine în licitaţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vedete care vând bine în licitaţii

Monden 06 Decembrie 2011 / 00:00 432 accesări

Fotografii cu Marilyn Monroe realizate cu ocazia primului pictorial al divei americane, la vârsta de 19 ani, au fost vândute la o licitaţie organizată la Los Angeles. Realizate de Joseph Jasgur, în anul 1946, când Marilyn Monroe încă se numea Norma Jeane Dougherty, fotografiile au fost vândute pentru suma de 352.000 de dolari, cu negativele lor şi cu dreptul de a fi vândute şi distribuite. În luna septembrie, un judecător american a decis ca această colecţie să fie vândută la licitaţie, pentru a achita datoriile fotografului Joseph Jasgur. La această licitaţie, organizată de casa Icons and Idols, joi şi vineri, a fost vândută şi o rochie a cântăreţei Lady Gaga, care şi-a găsit cumpărător pentru 31.250 de dolari, dar şi o caricatură realizată în 1969 de John Lennon, care îl înfăţişează pe starul britanic alături de Yoko Ono, care a fost adjudecată pentru 90.000 de dolari.

Fotograful Joseph Jasgur, care a murit în 2009, şi-a petrecut ultimii ani din viaţă încercând să recâştige controlul asupra acestor fotografii. Un judecător specializat în legea falimentului a decis în luna februarie că drepturile de comercializare a fotografiilor trebuie să revină familiei fotografului şi unui fond special înfiinţat, însă a ordonat cu aceeaşi ocazie ca ele să fie vândute pentru achitarea datoriilor lui Joseph Jasgur. Potrivit familiei fotografului, aceasta va primi 35% din încasări, iar restul sumei va merge în conturile fondului de achitare a datoriilor. Colecţia a cuprins fotografii şi cu alte celebrităţi de la Hollywood, din aceeaşi epocă, precum Frank Sinatra şi Rita Hayworth.

Într-o licitaţie separată, o rochie din satin care a aparţinut împărătesei Josephine, expusă în trecut la Metropolitan Museum din New York, a fost vândută cu preţul record de 125.000 de euro, la o licitaţie care a fost organizată duminică, de casa Osenat, în oraşul Fontainebleau din apropiere de Paris. La această licitaţie, consacrată obiectelor datând din perioada Primului Imperiu francez, aparţinând unor colecţionari privaţi francezi şi străini, o cămaşă de noapte pe care împăratul Napoleon I a purtat-o în timpul exilului său de pe Insula Sfânta Elena a fost cumpărată cu 51.250 de euro. Rochia împărătesei Josephine, piesa centrală a licitaţiei, este din satin alb-crem, are o trenă cu pliuri, un decolteu pătrat şi mâneci scurte bufante şi a fost brodată cu perle de casa Augustin Picot, furnizorul oficial de îmbrăcăminte pentru împăratul şi împărăteasa Franţei. Rochia era estimată la o sumă cuprinsă între 60.000 de euro şi 80.000 de euro, de casa Osenat, organizatoarea licitaţiei.

Înfiinţată în 1775, casa Picot din Paris, care nu mai există în zilele noastre, a realizat articolele vestimentare pentru ceremonia de înscăunare din 1804 a cuplului imperial francez şi a brodat toate drapelurile armatelor napoleoniene. Rochia era puţin uzată la axile şi se pare că Josephine se îngrăşase puţin, întrucât croitorii casei Picot au primit sarcina de a lărgi rochia la nivelul taliei. Potrivit experţilor, rochia, aproape de mărimea unui articol vestimentar pentru copii, indică faptul că împărăteasa Josephine era foarte scundă. Această rochie nu a părăsit niciodată colecţia casei Picot-Brocard, cu excepţia unei expoziţii care a fost organizată la Metropolitan Museum din New York.

Deşi mult mai modestă, dar aparţinând fostului împărat al Franţei, cămaşa de noapte din batist alb purtată de Napoleon în timpul exilului său pe Insula Sfânta Elena este brodată cu litera “N”, deasupra căreia apare o coroană imperială, simboluri care marcau împreună, de regulă, hainele împăratului. Estimată la o sumă cuprinsă între 40.000 de euro şi 50.000 de euro, cămaşa a fost adusă de pe Insula Sfânta Elena de mareşalul Henri Bertrand, unul dintre executorii testamentului fostului împărat francez, mort în exil, în 1821, pe acea insulă britanică din Oceanul Atlantic. La aceeaşi licitaţie au fost vândute două fragmente din hainele fostului împărat, din care unul făcea parte din îmbrăcămintea purtată de Napoleon I în timpul ceremoniei prin care a fost numit rege al Italiei, vândut cu 3.500 de euro, dar şi alte suveniruri istorice: portofelul marchizului de La Fayette (1757-1834), vândut cu 21.258 de euro şi o sabie din epoca Directoratului, care a aparţinut generalului Mac Donald (1765-1840), vândută cu 43.750 de euro.

Taguri articol


12