Vehiculul spaţial european de tip cargo ATV-4 va fi lansat pe 5 iunie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vehiculul spaţial european de tip cargo ATV-4 va fi lansat pe 5 iunie

Monden 13 Aprilie 2013 / 00:00 346 accesări

Vehiculul spaţial european de tip cargo ATV-4, denumit Albert Einstein, care va aproviziona Staţia Spaţială Internaţională, va fi lansat pe 5 iunie de la Centrul spaţial din Guyana franceză. Vehiculul Albert Einstein este cel de-al patrulea din seria de cinci ATV-uri (Automated Transfer Vehicle) construite de ESA pentru a aproviziona Staţia Spaţială. ATV-4 se află în aceste momente în faza finală de asamblare şi de încărcare, în oraşul Kourou din Guyana franceză.

Masa totală a ATV-ului Albert Einstein după încărcare va fi de 20 de tone şi 235 de kilograme. Acest ATV va fi cel mai greu vehicul spaţial trimis vreodată pe orbită de o rachetă Ariane, doborând recordul anterior stabilit de predecesorul său, ATV-ul Edoardo Amaldi, cu peste 500 de kilograme. Acest cargo va livra peste 2.500 de kilograme de alimente uscate la bordul Staţiei. Va transporta totodată carburant, apă şi oxigen, dar şi propriul său combustibil, de care va avea nevoie pentru a ridica orbita Staţiei. ATV-ul Albert Einstein este programat să se conecteze la Staţia Spaţială pe 15 iunie, la zece zile după lansare. După ce va livra încărcătura, ATV-ul va contribui la ridicarea orbitei Staţiei Spaţiale cu motoarele sale. Fără aceste manevre de ridicare a orbitei, staţia spaţială ar sfârşi prin a se prăbuşi pe Terra. La sfârşitul misiunii sale, ATV-ul se va fi umplut cu deşeurile (nepericuloase pentru mediu) produse la bord. Vehiculul se va separa de Staţie şi va plonja în atmosfera terestră unde va arde cu tot ceea ce transportă.

Începând din 2008, ATV-urile reaprovizionează cu regularitate Staţia Spaţială: Jules Verne în 2008, Johannes Kepler în 2010, Edoardo Amaldi în 2012. Cel de-al cincilea şi totodată ultimul vehicul din seria ATV a fost botezat Georges Lemaitre, după numele fizicianului belgian care a creat teoria Big Bang-ului.

INVESTIŢIE La rândul său, Rusia a anunţat ieri că va investi 1.600 de miliarde de ruble, circa 39,6 miliarde euro, în programele sale spaţiale până în anul 2020. “Între 2012 şi 2020, aproximativ 1.600 miliarde de ruble vor fi alocate programelor spaţiale”, a declarat Vladimir Putin cu ocazia unei vizite pe care a efectuat-o pe şantierul unde se construieşte cosmodromul Vostochny în Extremul Orient rus. Rusia, a cărei industrie spaţială are la bază în mare parte realizări ale epocii sovietice, s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de eşecuri în acest sector, care au provocat pierderea mai multor sateliţi de comunicaţii şi a altor dispozitive, inclusiv un vehicul de tip cargo care urma să aprovizioneze Staţia Spaţială Internaţională.

Taguri articol


12