Zilnic, spitalele din România utilizează, pentru salvarea pacienților, cantități mai mari sau mici de sânge. Grav este că în multe situații nu există alternativă. Nu de puține ori, conducerile centrelor sanguine din țară au atras atenția asupra crizei sângelului, asupra imposibilității onorării cererilor spitalelor, implicit asupra riscului de deces al pacienților. Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța (CRTS) este o unitate importantă la nivel național, de nenumărate ori răspunzând cererilor spitalelor mari din Capitală. Dar pentru a putea avea cantitatea necesară de sânge, conducerea unității sanitare apelează, periodic, și la colecta mobilă. Directorul CRTS, Alina Dobrotă, a avut inițiativa de a forma o echipă care să meargă prin diferite localități, acolo unde ar exista potențiali donatori de sânge. CRTS continuă campania mobilă de colectă de sânge, dar și de informare a donatorilor cu privire la importanța actului de donare. De această dată, specialiștii ajung la Medgidia, exact în Săptămâna națională a voluntariatului. Astfel, în colaborare cu spitalul din localitate, dar și cu municipalitatea, se va organiza mâine, între orele 8.30 și 13.30, la Spitalul Municipal Medgidia, acțiunea de donare de sânge. Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din Medgidia, dar și din localitățile învecinate, care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.
CINE DONEAZĂ ”Pot dona persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă”, potrivit specialiștilor CRTS. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice. Cu două zile înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice!
BENEFICII ”Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi de scutire în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge”, potrivit directorului CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă, citată într-un comunicat al CRTS.
Numărul donatorilor a crescut cu 25% în acest an, în urma campaniilor şi caravanelor mobile, a declarat, recent, directorul Centrului de Transfuzie Bucureşti, Doina Goşa, precizând că pentru prima dată poate spune că nu există criză de sânge, în spitale nefiind probleme nici în minivacanţa de 1 Mai.