Mihai Mărgineanu este unul dintre artiştii în vogă de pe scena muzicii de petrecere autohtone. Dacă, în particular, se declară „capitalist convins”, modul său sincer „vibrează”, însă, la durerile semenilor săi din clasa socială majoritară, „impozitată” de politicieni. Vinovaţi pentru starea de fapt care transformă cântăreţii în manifestanţi anti-corupţie sunt, în opinia solistului, „toţi, de la preşedintele ţării până la ultimul funcţionar public şi mai ales noi, care suntem nişte privitori pasivi la tot ce se întâmplă rău în ţara asta”. Şi cum o discuţie cu Mărgineanu conduce, ca şi muzica sa, în toate cotloanele vieţii omului simplu, au fost atinse şi alte teme: concertistica, drogurile, avortul sau manelele.
Reporter (Rep.): Ce noutăţi discografice pregăteşte trupa?
Mihai Mărgineanu (M.M.): Am început, deja, să lucrăm la album nou, dar cred că va fi gata abia anul viitor. Culegem piese - mergem peste tot, întâlnim oameni interesanţi, care cunosc folclor - apoi, le adaptăm la potenţialul nostru muzical. Avem doar câteva „repetiţii” în cariera noastră, în sensul că noi facem repetiţii pe scenă, cu publicul, pentru că numai aşa vedem reacţia sa.
Rep.: Cum v-ar plăcea să îi regăsiţi pe cei care vă îndrăgesc muzica?
M.M.: Trebuie să se educe în fiecare zi şi să descopere lucruri noi, să încerce să înveţe ceva, deoarece cu asta rămân, nu cu maşina de fiţe, nu cu benzina pe care o consumă şi nici cu ce „fumează”...
Rep.: Ce părere aveţi despre (re)legalizarea unor droguri sintetice?
M.M.: Sunt unii oameni care îşi „bagă” în ei fel de fel de tâmpenii (inclusiv noi ne băgăm tutun...). Aşa- numitele etnobotanice sunt mai periculoase decât drogurile interzise, iar dacă unii îşi fac rău voluntar, e necesar să înţelegem că trebuie să existe şi o selecţie naturală. Dacă stăm să avem grijă de prost să nu îşi bage ceva, e problema noastră, e un gest de imoralitate din partea noastră. Dacă ei vor să îşi „bage” ceva, să o facă, să se „ducă” liniştiţi...
Rep.: Revenind la controversele din Sănătate, cum vedeţi problema avortului?
M.M.: Avortul este o crimă! Dar cred că nu doar mama este cea care trebuie să ia decizia păstrării copilului, ci ambii părinţi.
Rep.: Credeţi că influenţa unei anume „ţigănii” pe piaţa muzicală românescă este deranjantă?
M.M.: Ţigănia este sufocantă nu în înţelesul de indivizi, ci ca educaţie şi lipsă de adaptabilitate socială. Dacă se numeşte ţigănie, atunci ne sufocă ţigănia, dacă se numeşte prostie, atunci ne sufocă prostia.
Rep.: Când vă revedem la malul mării?
M.M.: Pe litoral, mai rar, însă venim cu plăcere ori de câte ori suntem invitaţi.