Veniți de luați parte la luptele Primului Război Mondial!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Armatei Române

Veniți de luați parte la luptele Primului Război Mondial!

Eveniment 24 Octombrie 2017 / 14:46 1012 accesări

Ziua Armatei Române este unul dintre cele mai importante evenimente din viața oricărui militar român. Cu acest prilej, pentru cinstirea memoriei eroilor care și-au jertfit viața pentru țară, Forțele Navale Române organizează miercuri, 25 octombrie, în garnizoanele Constanța, Mangalia, Brăila, Babadag și Tulcea, ceremonii militare și religioase, expoziții de tehnică și echipamente militare, precum și numeroase activități culturale. La Constanța, ceremonia va avea loc în Piața Ovidiu, la ora 10.00, iar de la ora 11.00, va fi prezentată publicului o expoziție de tehnică, armament și echipamente militare din dotarea Forțelor Navale și a Forțelor Terestre. La ora 19.00, marinarii militari se vor retrage cu torțe pe traseul Piața Ovidiu - bulevardul Tomis - Prefectura Județului Constanța. Miercuri, 25 octombrie, ceremonia militară și religioasă din Mangalia se va desfășura în Piața Republicii, în intervalul orar 10.00 - 11.00, iar de la ora 17.00, Clubul artelor „Solteris” prezintă, la cercul militar din localitate, un recital de poezie, dedicat Zilei Armatei României.

Tot pe 25 octombrie 2017, de Ziua Armatei, între orele 12.00 - 16.00, Brigada 9 Mecanizată Mărășești, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” - Filiala Constanța în colaborare cu Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, cu sprijinul Jandarmeriei Constanţa, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, al Asociației Culturale „Astra Dobrogeană”, Asociației Culturale „Tomis”, Arhivei Naționale de Filme, organizează la sediul muzeului militar din cartierul Km 4-5, str. Liliacului nr. 1-3, un eveniment special dedicat acestei sărbători. Comandorul (r) dr. Marian Moșneagu va prezenta două noi lucrări originale, albumul „Uniformele Marinei Române”, redactat împreună cu fiica sa, căpitanul dr. Irina Alexandra Simion, psiholog la Comandamentul Flotei din Constanța, și un interesant jurnal de război, volum intitulat „Generalul Gheorghe Garoescu - Jurnal de front, vise de iubire” (14 august 1916 - 28 septembrie 1918)“.

Prof. univ. dr. Nuredin Ibram va prezenta cartea „Tătarii din România. Istoric. Spiritualitate. Identitate”. Se vor realiza reconstituiri de lupte din istoria antică și din Primul Război Mondial, iar la final, în cadrul proiectului cultural cinematografic „Puterea Memoriei”, se va difuza filmul „Triunghiul morții” în regia lui Sergiu Nicolaescu. În plus, vizitatorii vor putea admira și parașuta militară românească BG-7M, iar intrarea este liberă.

Și la bordul fregatei „Regele Ferdinand” se va marca Ziua Armatei. Sute de mile marine parcurse în fiecare zi, sute de interogări prin radio ale navelor care tranzitează bazinul estic al Mării Mediterane, 24 de ore din 24 executare carturi pentru supravegherea tehnicii și aparaturii de la bord, trageri cu armamentul individual și zeci de antrenamente pentru menținerea vitalității navei sunt aspectele care caracterizează, în câteva cuvinte, activitățile desfășurate la bordul fregatei „Regele Ferdinand”. Nava se află sub comanda Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM) și participă la Operația Sea Guardian în Marea Mediterană. Din gruparea navală, care operează la sud de Insula Cipru, mai fac parte și fregatele Drazky (Bulgaria), Scirocco (Italia) şi Gelibolu (Turcia).

Chiar dacă ritmul activităților executate de militarii de la bordul fregatei „Regele Ferdinand” este foarte intens, aceștia și-au găsit timp pentru a transmite camarazilor din Armata României un mesaj aniversar de la peste 1.000 de kilometri distanță de casă.



12