Verificările în cazul Burnei se vor mişca cu celeritatea impusă de opinia publică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Colegiul Medicilor

Verificările în cazul Burnei se vor mişca cu celeritatea impusă de opinia publică

Sănătate 14 Decembrie 2016 / 17:45 539 accesări

După ce Colegiului Medicilor din România s-a autosesizat la începutul săptămânii cu privire la acuzaţiile de malpraxis aduse doctorului Gheorghe Burnei, preşedintele Colegiului spune că ancheta disciplinară va fi pe atât de rapidă pe cât o impune opinia publică.

"Din experienţa mea, o astfel de anchetă poate să dureze mult. Au fost cazuri în care o astfel de anchetă s-a finalizat în câteva săptămâni, sau luni şi cazuri în care a durat ani. Sunt şi cazuri care trenează, de la prima comisie până la o decizie definitivă, ar putea să dureze chiar şi un an jumătate - doi ani. Fiindcă acest caz a devenit unul de notorietate, lucrurile se vor mişca cu atâta celeritate cu cât o impune opinia publică, de acum", a declarat pentru MEDIAFAX Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Borcean a mai spus, de asemenea, că cercetarea disciplinară a ortopedului Gheorghe Burnei ar putea fi oprită de comisia judeţeană Bucureşti a Colegiului Medicilor din cauza anchetei penale demarate de procurori.

"Colegiul Medicilor s-a autosesizat în cazul acuzaţiilor de malpraxis aduse medicului Burnei, iar acum colegiul teritorial, în temeiul autonomiei locale, nu ştiu exact ce va face, există posibilitatea ca ancheta să fie oprită până când se finalizează ancheta penală în instanţa de judecată, sau există posibilitatea să desfăşoare ancheta disciplinară şi profesională în paralel cu cercetările procurorilor. În cazul în care ancheta se va face în paralel, comisia de jurisdicţie din Bucureşti va trebui să adune probele care stau la baza acuzaţiilor, adică să adune foi de observaţie, documente medicale, mărturii, etc. Apoi vor trebui să se adreseze comisiei de specialitate", a explicat preşedintele Colegiului Medicilor.

Gheorghe Borcean a mai adăugat că, până la finalul anului trecut, Colegiul Naţional al Medicilor din România nu a analizat nicio contestaţie care să îl vizeze pe doctorul Burnei, fie pentru că nu au fost depuse plângeri împotriva acestuia, fie pentru că ancheta desfăşurată de comisia de specialitate din Bucureşti a infirmat acuzaţiile de malpraxis.

"Eu am gestionat până acum un an departamentul unde vin doar speţele care se contestă din colegiile judeţene, dar nu îmi aduc aminte ca doctorul Burnei să fi contestat vreo decizie sau să fi comărut în faţa instanţelor jurisdicţionale ale Colegiului Medicilor din România. Dacă a fost vreo plângere la Bucureşti, decizia nu a fost niciodată contestată la Colegiul Naţional. Deci, fie s-a constatat că nu e vorba de malpraxis şi familia nu a contestat decizia, fie nu au fost deloc făcute plângeri", a precizat Borcean.

Din punct de vedere procedural, Colegiul Medicilor Bucureşti trebuie să constituie o comisie de experţi ortopezi care să analizeze dacă doctorul Gheorghe Burnei a respectat procedurile medicale, dacă a pus un diagnostic corect, dacă avea competenţa necesară pentru efectuarea unor operaţii complexe sau dacă a luat cele mai bune decizii pentru pacient. Raportul pe care îl va întocmi această comisie de specialitate va fi înaintat apoi comisiei de anchetă, iar comisia de disciplină va decide dacă este sau nu vinovat de malpraxis. Această decizie va putea fi contestată ulterior la Colegiul Național al Medicilor, care va stabili definitiv în ce măsură se face vinovat, sau nu, Gheorghe Burnei de încălcarea deontologiei profesionale şi a normelor medicale în vigoare.



12