Un eveniment deosebit pentru iubitorii artei a avut loc ieri după-amiază la Universitatea „Andrei Şaguna“, care a fost gazda unui vernisaj de pictură turcească tradiţională, ebru. În faţa a zeci de studenţi şi iubitori de artă, invitaţii şi protagoniştii evenimentului, dr. Abdi Yaşar Serin şi dr. M. Ertug Yavuz de la Universitatea „Cumhuriyet” din Sivas, Turcia, au realizat o demonstraţie de măiestrie în domeniul picturii pe apă. Evenimentul a fost prezentat de preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“, prof. univ. dr. Aurel Papari.
ARTĂ TRADIŢIONALĂ TURCEASCĂ Cei doi oaspeţi au prezentat acest stil de pictură ca fiind o artă tradiţională turcească, ce constă în realizarea unor desene pe apă, transpuse ulterior pe hârtie. Ca artă, ebru constă în împrăştierea pe suprafaţa apei a vopselei speciale lichide cu pensule şi în realizarea diferitelor forme, figuri şi modele. Rezultatele au fost extrem de spectaculoase, fiind realizate modele florale, modele din combinaţii cromatice de genul cozii de păun şi fiind pictat, în acelaşi stil, chiar şi chipul întemeietorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk. Într-o tavă plină până la jumătate cu apă, dr. M. Ertug Yavuz i-a uimit pe studenţi cu îndemânarea sa de a stropi... apa cu pensula şi a îmbina culorile cu ustensile speciale ascuţite. Acesta a aşezat pe suprafaţa apei câte o foaie de hârtie specială pe care au rămas imprimate modelele de pe suprafaţa apei, fiind aplaudat de studenţi care, la rândul lor, şi-au exercitat talentul în acest sens.
PE SIMEZELE CENTRULUI CULTURII TURCICE Preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“, prof. univ. dr. Aurel Papari, responsabil de organizarea vernisajului, s-a declarat încântat să prezinte publicului, pe viu, demonstraţia acestei arte spectaculoase. Evenimentul a rezultat în urma unui program finanţat de Uniunea Europeană, care presupune un schimb internaţional de studenţi şi profesori. „Este o artă, un mod tradiţional şi foarte vechi de a picta, iar pentru cine priveşte este simplu, nu şi pentru cine pictează. Important este faptul că am reuşit, printr-un program finanţat de UE, care se adresează schimbului de studenţi şi profesori, să aducem cadre didactice din Turcia, de la o universitate renumită, „Cumhuriyet”, şi în acelaşi timp, prin acelaşi program Erasmus, avem invitate din Polonia trei cadre didactice de la vestita Universitate din Wroclaw“, a declarat preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“, prof. univ. dr. Aurel Papari.
Acesta a mai specificat ce se va întâmpla cu lucrările expuse, ieri, în holul universităţii. „O parte dintre lucrări vor fi dăruite Universităţii „Andrei Şaguna“ şi vor fi selectate astfel cele mai interesante dintre ele, pentru a orna sala Centrului Culturii Turcice „Mustafa Kemal Atatürk“ din cadrul instituţiei“, a mai precizat prof. univ dr. Aurel Papari.