Va fi veselie mare, timp de două zile, la Topalu, pe scena căminului cultural, unde, pentru al 20-lea an, va fi omagiat prin cântec și dans popular Dan Moisescu, dirijor, violonist, folclorist și compozitor, care s-a născut 1909 la Odobești și a încetat din viață în 1976, la Constanța. Anul acesta, Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”, ajuns la cea de-a XX-a ediție, va avea loc pe 6 și 7 octombrie, fiind organizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, Consiliul Județean Constanța, Consiliul Local și Primăria Comunei Topalu.
Concursul propriu-zis va fi precedat miercuri, 5 octombrie, de preselecții care vor avea loc, începând cu ora 11.00, la Casa de Cultură „I.D. Chirescu” din Cernavodă. La Topalu, Festivalul „Dan Moisescu” se va deschide joi, 6 octombrie, cu o paradă a costumului, cântecului și dansului popular, programată de la ora 18.00, în centrul localității constănțene. Emoțiile tinerilor concurenți pasionați de folclor vor atinge apogeul abia peste o oră, la 19.00, când va începe concursul.
RECITALURI
Prima seară de festival se va încheia cu recitalurile invitaților speciali. Primul recital programat este cel susținut de Ioana Bogdan, câștigătoarea Trofeului „Dan Moisescu”, ediția 2015. Anul trecut, tânăra sibiancă de 24 de ani revenise la Topalu hotărâtă să câștige marele premiu după ce, la ediția din 2014 a festivalului-concurs, s-a situat pe cea de-a doua treaptă a podiumului. Tot joi seară, vor urca pe scena Căminului Cultural din Topalu Nineta Popa și Irina Loghin.
Câștigătorii trofeului și premiilor „Dan Moisescu” se vor afla vineri, 7 octombrie, începând cu ora 19.00, când va avea loc gala laureaților. Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu” se va încheia cu recitaluri susținute de: Nicoleta Rădinciuc Vlad, Maria Dragomiroiu, Elisabeta Turcu Juverdeanu și Petrică Mîțu Stoian.
Anul trecut, Premiul al II-lea a ajuns la Mihaela Romina Rad din Sălaj, iar Premiul al III-lea a fost câștigat ex-aequo de tulceanca Ancuța Gălățanu și de Vlăduț Sărmaș din Bistrița-Năsăud. Premii speciale au primit Bogdan Octavian Hurban din Sălaj - Premiul Primăriei Topalu și Ștefania Pârlea din Târgu Mureș, recompensată de Consiliul Local Topalu.
O VIAȚĂ ÎN SLUJBA MUZICII POPULARE
Dan Moisescu (1909-1976) s-a născut în Odobești, tatăl său fiind preot, iar mama - învățătoare. Licențiat în teologie și absolvent al Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București (în 1952), Dan Moisescu s-a dedicat muzicii populare din primii ani ai carierei sale. Pasiunea sa pentru culegerea de folclor s-a concretizat, în 1947, prin apariția „Culegerii de jocuri, colinde și superstiții” din Făcăeni, Ialomița. Pasionat de folclor, a cules și piese din Dobrogea și Ardeal pe care le-a aranjat pentru orchestra populară. A fost dirijor și solist vocal al Ansamblului de cântece și dansuri „Brâulețul” din Constanța (1963-1965) și profesor la Școala populară de artă din Constanța (1970-1974), perioadă în care s-a ocupat și de organizarea de orchestre și ansambluri școlare.
Citește și: