Veste uriașă! Funcționarii publici trimişi în judecată rămân în funcţii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cererea de reexaminare a lui Iohannis, respinsă

Veste uriașă! Funcționarii publici trimişi în judecată rămân în funcţii!

Administrație 14 Noiembrie 2017 / 15:02 1864 accesări

Angajații care au fost suspendați sau dați afară pe motiv că pe numele lor s-a început urmărirea penală sau au fost trimiși în judecată primesc o veste foarte bună. Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 170 de voturi „pentru“, 93 „împotrivă“ şi şapte abţineri, proiectul de modificare a Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, menţinând abrogarea prevederii potrivit căreia funcţionarii publici sunt suspendaţi din funcţie în cazul în care sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni, inclusiv de corupţie şi de serviciu. În acest fel, Camera superioară a Parlamentului a respins obiecţiile preşedintelui Klaus Iohannis, conţinute în cererea de reexaminare asupra acestui proiect adoptat iniţial de Parlament în iunie 2016.

Comisia pentru muncă a întocmit, în schimb, un raport în care a menţinut abrogarea articolului care prevede că „în cazul în care funcţionarul public este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune suspendarea funcţionarului public din funcţia publică pe care o deţine“. În timpul dezbaterilor, deputatul Adrian Solomon a susţinut că, pe lângă prezumţia de nevinovăţie, se demonstrează, prin atâtea cazuri din ultima vreme, că mulţi funcţionari au fost ţinta unor abuzuri din partea unor delatori şi din partea unor procurori, fiind trimişi în judecată, judecaţi şi achitaţi de către instanţe. „Ce se întâmplă cu perioada în care, conform legii, ei au fost suspendaţi din raporturile de serviciu? Prin urmare, acei oameni au dreptul la despăgubiri, au fost puşi să şomeze fără drept de muncă“, a afirmat Solomon. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, iar Iohannis este obligat să promulge legea.

Vestea este precum o mănușă pentru mai mulți funcționari din Consiliul Județean și Primăria Constanţa, implicați în dosarele în care sunt judecați fostul președinte al CJC Nicușor Constantinescu și fostul primar Radu Mazăre. Aceștia au fost suspendați din funcție. Amintim că, în 2015, patru angajați ai Primăriei Constanța, care fuseseră și ei trimiși în judecată în dosarul retrocedărilor, au fost suspendați, după ce procurorii l-au anunțat pe primarul Constanței, Radu Mazăre, că este acuzat de abuz în serviciu pentru că nu i-a ”tras pe dreapta” în 2008, atunci când a început procesul.



12