Vești bune: ce salariați au șansa de a primi 300 de lei în plus

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anunţ făcut de ministrul Muncii

Vești bune: ce salariați au șansa de a primi 300 de lei în plus

Social 25 Martie 2019 / 15:41 2762 accesări

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut o serie de precizări cu privire la creșterea salariului minim brut. Astrfel, ministrul Muncii revine cu noi detalii pentru salariaţi: „Am preferat să facem acest grafic pe o perioadă mai lungă să vedem din 2008.. 540 de lei. Iată că suntem în 2018 cu 1.900 de lei. Noutatea de la 1 ianuarie 2019 este 2.080 de lei pentru cei cu studii medii, 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare și vechime de cel puțin un an în specialitatea studiilor și noutatea e 3.000 de lei salariu minim brut în construcții. Ne-am asumat cu patronatele din construcții un memorandum în decembrie. Noi l-am transformat ulterior în lege, dar viața va demonstra și cetățenii se vor lămuri că tot ce am scris acolo e în regulă", a declarat Budăi la A3. Câştigul salarial mediu net a crescut în ianuarie, nominal, cu 18,2% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 2.936 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 14,4%, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu net a crescut în decembrie 2018, nominal, cu 12,5% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 2.957 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 8,9%, potrivit datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 210,1%, cu 11,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2018. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6888 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1657 lei).

În luna decembrie 2018, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna noiembrie 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). ”De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice”, se arată în comunicat.

CELE MAI MARI CREŞTERI

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 51,4% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 38,7% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport; cu un procent cuprins între 18,5% şi 23,5% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, industria metalurgică, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, alte activităţi extractive. În schimb, cea mai mare scădere a fost de 14,9%, în decembrie 2018 faţă de noiembrie 2018, în extracţia minereurilor metalifere. În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: învăţământ (+2,4%), sănătate şi asistenţă socială (+1,8%), administraţie publică (+0,3%).



12