Ciocolata cu un conţinut mare de cacao, de peste 60%, poate proteja creierul după un atac cerebral. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la institutul american Johns Hopkins. Oamenii de ştiinţă au administrat cobailor epicatechin, un flavonol conţinut de cacao şi apoi le-au indus un atac cerebral, blocându-le alimentarea cu sânge a creierului. Cobaii care au primit flavonolul amintit au suferit mult mai puţine traume cerebrale decât cei care nu primiseră respectivul compus al ciocolatei. Deocamdată, cercetătorii nu au determinat ce cantitate de ciocolată neagră ar trebui consumată de oameni pentru a preveni un eventual atac cerebral sau pentru a reduce efectele unuia, dar cred că nu este vorba despre o cantitate semnificativă. Specialiştii au în vedere faptul că epicatechin-ul ar putea să nu aibă rolul de a apăra celulele cerebrale ci de a le ajuta să fie capabile să se apere singure în faţa unui atac cerebral. Trebuie avut în vedere că acest flavonol conţinut de cacao este sensibil la modificările de căldură şi lumină şi poate fi uşor distrus în procesul de fabricare a ciocolatei. Totuşi, cercetătorii americani speră ca studii viitoare să confirme efectul pozitiv al flavonolului conţinut de ciocolata neagră şi asupra maladiei Alzheimer şi a altor maladii degenerative neurologice.