Guvernul a aprobat numărul biletelor de tratament balnear pentru anul în curs prin sistemul organizat de Casa Naţională de Pensii Publice. Astfel, potrivit România TV, din suma de 335 milioane lei vor fi asigurate peste 60.000 de locuri în unităţile de tratament care aparţin Casei Naţionale de Pensii. Biletele de tratament valorificate de Casa Naţională de Pensii sunt atât pentru pensionari, cât şi pentru salariaţi. Alocarea lor se face în funcţie de numărul beneficiarilor, adică numărul de salariaţi, numărul de pensionari şi numărul celor cu handicap din fiecare judeţ. Persoanele cu dizabilităţi intră la regimul de gratuitate, în timp ce ceilalţi beneficiari pot să plătească o contribuţie (50 la sută), şi chiar preţul integral dincolo de un anumit nivel salarial. De asemenea, numărul locurilor într-o staţiune este invers proporţional cu distanţa până acolo. Printre criterii se numără obţinerea unui bilet de tratament (16 zile) sau tratament balnear (12 zile) în ultimii doi ani, în sezon sau extrasezon, categoria de pensie (de invaliditate, de limită de vârstă, de urmaş etc.) şi cuantumul brut al acesteia. Punctaj maxim (6p) primesc cei care au sub pensia minimă (640 de lei, în prezent) şi niciun punct cei care au pensie mai mare decât salariul mediu brut.
Dintre salariaţi, cei mai avantajaţi sunt cei care au salariul brut între minim (2.080 de lei) şi 2.550 de lei. Ei primesc 6 puncte, în timp ce următorul prag, de până la 3.000 de lei, aduce solicitantului 5 puncte. Cel care este plătit cu mai puţin decât salariul minim va primi doar două puncte şi, la fel ca în cazul pensionarilor, cei care au mai mult decât salariul mediu brut, nu mai primesc niciun punct.
Costul unui bilet de 16 zile este de aproximativ 1.800 de lei, angajatul asigurat în sistemul de pensii publice urmând să plătească jumătate din această sumă. La persoanele cu dizabilităţi (care au prioritate), alături de celelalte criterii, este luat în calcul şi gradul de handicap.