Constănțenii abonați la RADET au parte de vești nu tocmai bune, la început de an. Gigacaloria s-a scumpit începând de la 1 ianuarie. Mărirea prețului a fost votată în cadrul ședinței de Consiliu Local din 31 ianuarie. Practic, în loc de 225 de lei cât era valoarea gigacaloriei până la 31 decembrie 2018, de anul acesta, constănțenii vor plăti 275 de lei până în aprilie.
Anul a venit cu vești nu tocmai bune pentru constănțenii abonați la RADET. Gigacaloria s-a scumpit începând de la 1 ianuarie. Mărirea prețului a fost votată în cadrul ședinței de Consiliu Local din 31 ianuarie. Practic, în loc de 225 de lei cât era valoarea gigacaloriei până la 31 decembrie 2018, de anul acesta, constănțenii vor plăti 275 de lei până în aprilie. „Întrucât prețul gazelor și energiei a crescut, compania Electrocentrale Constanța SA a obținut o majorare din partea ANRE. Această majorare aprobată a dus la creșterea prețului către populație. Astfel că prețul către populație va fi de 275 de lei. Încercăm să păstrăm media de 250 de lei, așa cum a fost și în anii anteriori. Am avut 225 de lei pentru trei luni, probabil va fi 275 de lei pentru trei luni, astfel încât să nu împovărăm cetățenii”, a declarat primarul Decebal Făgădău.
LIBERALII RESPING SCHIMBAREA!
Liberalii, în schimb, nu au fost deloc încântați de această schimbare, motiv pentru care au votat împotriva acestui proiect. „Votul negativ al consilierilor liberali a fost justificat de lipsa unei strategii a primarului Decebal Făgădău în ceea ce privește problema RADET și a termoficării în Constanța. În realitate, ceea ce nu a vrut să arate domnul primar în este tocmai incompetența administrației pe care o conduce. Consilierii locali au votat împotriva proiectului privind majorarea prețului gigacalorie de la 427 lei la 534 lei, o creștere de aproximativ 25 de procente, deoarece în configurația acestui tarif 40% reprezintă pierderile din sistemul RADET. Astfel, constănțenii (fie direct, fie prin subvenție) ajung să plătească jumătate din factura la încălzire pentru pierderile unei rețele învechite, neperformante și neadaptate la realitățile din teren. De ce? Pentru că Primăria condusă de domnul primar Decebal Făgădău nu a făcut nicio investiție în sistemul de termoficare, dar, și mai rău, habar nu are cum să scoată Constanța din această suveică păguboasă pentru constănțeni și pentru oraș. Consilierii locali PNL nu pot accepta să fie părtași la politica de habarnism a primarului Decebal Făgădău, care nu face decât să rostogolească și să îngroașe pierderile și datoriile sistemului de termoficare, cu riscul ca oricând Constanța să rămână fără apă caldă și căldură, așa cum s-a întâmplat în toamna anului trecut. Situația de la Constanța este bine-cunoscută și la nivel central. În urma unei interpelări a deputatului PNL Bogdan Huțucă către premierul Viorica Dăncilă, răspunsul venit de la Guvern aruncă în curtea primarului Decebal Făgădău întreaga situație. Potrivit Ministerului Energiei, responsabilitatea privind starea sistemului de termoficare al orașului aparține administrației publice locale, care are obligația „să asigure un sistem eficient de termoficare”. De aceea, domnul Făgădău trebuie să afle că există fonduri europene pentru asemenea investiții, astfel încât constănțenii să nu mai trebuiască să plătească pierderi la energia termică de 40%. În concluzie, până ce domnul primar Decebal Făgădău nu va prezenta o strategie pe termen mediu și lung pentru modernizarea RADET și eliminarea pierderilor, precum și un plan pentru rezolvarea situației datoriilor către furnizori (mai ales CET), consilierii locali municipali PNL nu vor mai vota niciun proiect de hotărâre privind termoficarea în Constanța”, au declarat reprezentanții PNL Constanța.