Unele afaceri ilicite care se derulează în Portul Constanţa, prin intermediul angajaţilor firmelor portuare, depăşesc orice imaginaţie. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Constanţa au reuşit să demonstreze, cu probe, cum se pot face zeci de mii de euro din birou, fără să te deplasezi măcar cinci minute pe teren, în numai două luni. Protagonistul reţetei de succes este un medic veterinar din cadrul Circumscripţiei Sanitar-Veterinare Zonale Constanţa a Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, care ocupă şi funcţia de consilier superior în cadrul instituţiei. Mihai Pucerea a îmbinat activitatea profesională cu interesele personale şi din această alăturare a rezultat... un dosar penal finalizat cu arestarea sa preventivă. El a fost încarcerat, ieri, de Tribunalul Constanţa pentru 29 de zile, sub aspectul comiterii infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.
PLANUL Potrivit anchetatorilor, Pucerea avea printre atribuţiile de serviciu şi certificarea respectării condiţiilor sanitar-veterinare de către persoanele juridice care efectuează operaţiuni de export şi tranzit de furaje şi subproduse ce nu sunt destinate consumului uman, în porturile maritime Constanţa şi Constanţa Sud - Agigea. Pe scurt, fără avizul său, mărfurile nu puteau părăsi ţara... În condiţiile în care familia sa deţine o societate comercială, Kiraelenys SRL Constanţa, ce are sediul pe strada Oituz, nr. 32, din Constanţa (adresă la care locuieşte, de altfel, familia Pucerea), medicul veterinar a pus la cale un plan foarte elaborat, care i-a adus un profit de 193.474 lei, echivalentul a aproximativ 43.000 de euro. Şi a reuşit acest lucru în perioada 1 noiembrie 2013 - 8 ianuarie 2014!!
DE 11 ORI ŞPAGĂ Planul a fost elaborat în cele mai mici detalii, medicul având grijă să justifice orice ban încasat, pentru a fi acoperit în cazul unor verificări. Care a fost manevra folosită de Pucerea? În primul rând, el a identificat patru firme mai înstărite, care urmau să exporte cereale prin Portul Constanţa şi Portul Constanţa Sud - Agigea. Ulterior, suspectul a luat legătura cu agenţii maritimi care se ocupau de navele operate de cele patru firme şi le-a spus acestora că emiterea certificatelor veterinare, care să ateste că exporturile îndeplinesc condiţiile sanitare cerute de lege, este condiţionată de... şpagă. Administratorii firmelor nu au avut încotro şi s-au conformat, mita cerută poposind în contul bancar al lui Pucerea prin intermediul agenţilor maritimi. Anchetatorii spun că banii au ajuns la medicul veterinar în 11 tranşe. Pentru a nu fi prins cu „mâţa-n sac”, spun procurorii, Pucerea a folosit ca paravan firma deţinută de soţia şi de fiica sa, SC Kiraelenys SRL Constanţa.
GREŞEALĂ FATALĂ Oamenii legii spun că Mihai Pucerea a scris în certificatele veterinare emise că salariaţii societăţii Kiraelenys au efectuat servicii de dezinfecţie şi curăţenie la bordul navelor care urmau să exporte cerealele. Suma încasată de firmă pentru aceste servicii (inexistente, de altfel) s-a ridicat, conform documentelor societăţii, la 193.474 de lei, bani care, de fapt, reprezentau mita cerută de medic. Oamenii legii spun că Pucerea a remis în fals mai multe facturi fiscale în numele SC Kiraelenys. Ingineria pusă la cale de suspect ar fi funcţionat dacă Pucerea nu ar fi făcut o greşeală fatală... După declanşarea anchetei penale, oamenii legii au descoperit că firma administrată de familia acestuia avea... un singur angajat (!!). De altfel, salariatul societăţii a fost audiat de procurorii DNA. În faţa anchetatorilor, omul a declarat că nu a făcut niciodată curăţenie la bordul vreunei nave. Anchetatorii spun că, prin ascunderea provenienţei sumelor primite cu titlu de mită, Mihai Pucerea a comis infracţiunea de spălare de bani.
DECIZIE Ieri, DNA Constanţa a cerut instanţei să interzică SC Kiraelenys SRL Constanţa să mai desfăşoare activităţi „de natura celor în exerciţiul sau cu ocazia cărora au fost comise infracţiunile”. Solicitarea a fost admisă de judecători. Aceştia au dispus şi trimiterea în spatele gratiilor a lui Mihai Pucerea. Hotărârea magistraţilor nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Constanţa.
ANCHETĂ INTERNĂ Într-un comunicat de presă remis ieri de DSVSA Constanţa se arată că instituţia a dispus efectuarea unei anchete administrative pentru a analiza activitatea sanitar-veterinară a lui Mihai Pucerea. „În cursul acestei anchete vom identifica eventualele neconformităţi în defăşurarea activităţii profesionale a dr. Mihai Pucerea. În funcţie de precizările venite de la DNA Constanţa, se va dispune suspendarea de drept a raportului de serviciu, în conformitate cu Legea 188/1999, cu modificările şi completările ulterioare, art. 94, de către DSVSA Constanţa pentru medicul veterinar Mihai Pucerea”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Constanţa, Corina Ivanciu.