În perioada 31 octombrie - 25 noiembrie, în cadrul Planului Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală, au fost prelevate şi analizate 166 de probe, din următoarele categorii de produse: 113 probe din carne și produse din carne (sanitaţie carcasă ovine, sanitaţie carcasă bovină, carne tocată vită, pulpă de vită, mici amestec porc cu vită, cârnaţi vită, carne tocată mânzat, cârnaţi dobrogeni, şnițel mânzat, hamburger vită); 53 de probe din lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, smântână pasteurizată, caşcaval afumat, caş bovină, telemea din lapte de vacă, brânză telemea, caşcaval afumat), informează Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În perioada menţionată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 4 probe prelevate din: pastă de mici, carmangerie, municipiul Bucureşti; suprafaţă carcasă de ovină (test de sanitaţie), abator, judeţ Buzău; hamburger, supermarket, judeţ Gorj; mici amestec porc cu vită, supermarket, judeţ Tulcea. ”Menţionăm că un număr de 5 probe prelevate se află încă în lucru”, anunță ANSVSA. Direcţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-au depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control. Toate măsurile întreprinse de către inspectorii sanitari veterinari în aceste cazuri au fost făcute publice și postate pe pagina de web a fiecărei Direcții. Potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16 mai - 25 noiembrie au fost efectuate 1.309 probe, dintre care într-un număr de 62 de probe buletinele de analiză au confirmat prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă. Planul, demarat în 16 mai, se va desfăşura până pe 31 decembrie.