Veterinarii au găsit E. Coli în unele alimente

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Planul Naţional de Control

Veterinarii au găsit E. Coli în unele alimente

Sănătate 27 Septembrie 2016 / 15:34 785 accesări

Veterinarii au comunicat noi rezultate ale acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală în perioada 5 - 19 septembrie. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că au fost prelevate şi analizate 115 probe, din următoarele categorii de produse: carne (sanitaţie carcasă bovine, carne tocată ovină, carne tocată vită, pastă de mici amestec, hamburger de mânzat, pulpă mânzat, pastramă din pulpă de vită, cârnați de casă amestec, antricot bovină) şi lapte şi produse din lapte (telemea oaie, telemea vacă, lapte crud vacă, cascaval, lapte crud capră, smântână, caș proaspăt, brânză proaspătă de vaci, iaurt de vacă, branză telemea de capră). ”Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: București, Cluj, Călărași, Botoșani, Iaşi, Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Brăila, Galați, Satu Mare, Covasna, Brașov, Suceava, Vaslui, Giurgiu, Maramureș, Neamț, Vrancea, Dolj, Călărași, Buzău, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Bacău, Alba, Vâlcea”, potrivit ANSVSA. Cu această ocazie a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 4 probe prelevate din: probă recoltată din produsul mici (amestec vită/oaie), restaurant, județ Giurgiu; probă recoltată din produsul caș proaspăt, centru prelucrare lapte, județ Vaslui; probă rezultată din produsul carne tocată vită, carmangerie, județ Iași; probă rezultată de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Timiș. Direcţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control. Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în 16 mai şi se va desfăşura până pe 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.

Taguri articol
E. ColiAlimenteANSVSAVeterinariProbeLapteViță


12