Veterinarii au verificat în perioada 11-26 iunie fructele şi legumele provenite din import pentru a constata dacă reziduurile de pesticide sunt în limitele admise. ”În acest interval, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat 132 de transporturi de produse de origine non-animală, importate din următoarele ţări terţe: Turcia, Columbia, Argentina, care au însumat o cantitate de 21.779 de tone”, potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Dintre acestea, 101 transporturi au fost verificate în punctele finale de import (depozite autorizate) şi 31 de transporturi în Posturile de Inspecţie la Frontieră: Constanţa Nord, Constanţa Sud, Siret, Galaţi. „Dintre fructele şi legumele verificate: ardei, ceapă, cartofi, pepene galben, căpşuni, grapefruit, portocale, lămâi, struguri, portocale, banane, au fost prelevate probe în vederea analizării în laborator pentru determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide. Au fost prelevate şi analizate în perioada menţionată 27 de probe”, adaugă ANSVSA. Vestea bună este că nu au fost înregistrate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide.