După ce întreaga Europă a intrat în alertă din cauza cărnii de porc contaminată cu dioxină, autorităţile de la Dublin au cerut scoaterea de pe piaţă a produselor provenind din Irlanda. Deşi iniţial România nu s-a aflat pe lista statelor UE care ar fi importat carne de porc din Irlanda, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că peste 130 de tone de carne de porc de provenienţă irlandeză au ajuns în ţara noastră. Printr-o notificare a ANSVSA din 9 decembrie, veterinarii constănţeni au primit ordin să intensifice controalele la produsele alimentare comercializate în marile oraşe din judeţ. „Am primit instrucţiunile de control, astfel că, pe lîngă acţiunile specifice din această perioadă la procesatorii de carne, urmărim şi posibilitatea existenţei unor stocuri din Irlanda. Ştim că tonele de carne din Irlanda au ajuns în România via Belgia, Ungaria şi Franţa. Practic, verificăm de două zile agenţii economici care ar putea avea în stoc carne de porc contaminată, dar pînă acum nu am găsit aşa ceva”, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare Constanţa, dr. Gheorghe Dincă. Vicepreşedintele ANSVSA, Laszlo Csutak, a afirmat, ieri, că a fost depistată o firmă din Cluj care, în perioada 30 septembrie - 21 noiembrie, a importat 40 de tone de carne de porc de lucru provenită din Irlanda, tranzacţie încheiată printr-o firmă franceză, produsele ajungînd în zeci de unităţi din 27 de judeţe. Aseară, Constanţa nu se afla printre judeţele nominalizate.