Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au demarat, săptămîna trecută, o amplă campanie de control în unităţile cu profil agroalimentar. Verificările au vizat respectarea cerinţelor privind condiţiile de igienă şi funcţionare a unităţilor şi a spaţiilor în care sînt manipulate, prelucrate şi depozitate produsele alimentare, evidenţa documentelor, calitatea produselor şi trasabilitatea produselor. Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, au fost controlate unităţi de fabricare a produselor de morărit şi panificaţie, a produselor de patiserie, unităţi de depozitare a legumelor, fructelor şi seminţelor şi unităţi de fabricare a băuturilor alcoolice. Principalele deficienţe constatate au fost manipularea neigienică a produselor alimentare, nerespectarea condiţiilor de igienă, deficienţe în întreţinerea instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru sau lipsa monitorizării temperaturii în spaţiul de depozitare a ingredientelor alimentare. Pentru neregulile constatate, inspectorii ANSVSA au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 48.500 lei şi au reţinut de la comercializare 425 kg de fructe şi legume. Cele mai multe amenzi - 3 - au fost aplicate agenţilor economici din Argeş, Iaşi - două sancţiuni în valoare de 10.000 de lei, în vreme ce comercianţii din Constanţa, Prahova, Tulcea, Timiş, Cluj şi Mehedinţi s-au ales cu cîte o amendă de 5.000 de lei.