Veterinarii ne păzesc de alimentele alterate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Înainte de Paşte

Veterinarii ne păzesc de alimentele alterate!

Eveniment 30 Aprilie 2013 / 00:00 664 accesări

Ca în fiecare an, în preajma Sărbătorilor Pascale, marile centre comerciale, atât cele cu produse alimentare, cât şi nealimentare, sunt luate cu asalt de către cumpărători. Cum produsele alimentare pot constitui un factor de risc pentru sănătatea consumatorului, în cazul în care nu sunt conforme, echipele de specialişti întreprind, din timp, acţiuni de inspecţie şi control. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) este una dintre instituţiile cu un rol extrem de important. Şi la Constanţa, inspectorii veterinari au demarat deja numeroase acţiuni de verificare, a anunţat, ieri, directorul executiv al DSVSA Constanţa, dr. Geronimo Brănescu. El a precizat că, în urma neregulilor constatate, au fost deja aplicate primele sancţiuni contravenţionale. „Am aplicat 30 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 29 mii lei şi au fost aplicate 33 de avertismente. Sancţiunile au fost aplicate pentru neîntreţinerea spaţiilor de depozitare, pentru manipularea necorespunzătoare, neîntreţinerea utilajelor şi ustensilelor folosite, lipsa documentelor sanitar-veterinare, lipsa provenienţei produselor, depozitarea necorespunzătoare a materiilor prime”, a declarat directorul. Veterinarii au vizat şi centrele temporare de sacrificare a mieilor (Constanţa - Piaţa Pescăruş şi Pavilionul Expoziţional, Medgidia - Str. Pinilor nr.16 şi str. Mărgăritarului nr.37, Cernavodă - Piaţa Faleza Canal, Mangalia - fostul IAS Albeşti, abatorul autorizat sanitar- veterinar din Lumina). „Până în acest moment, nu am aplicat nicio sancţiune la centrele de sacrificare”, a adăugat dr. Geronimo.

PÂNĂ IERI DIMINEAŢĂ S-AU SACRIFICAT, ÎN CENTRELE TEMPORARE, 318 MIEI. CEL MAI PROBABIL, APRECIAZĂ DIRECTORUL DSVSA CONSTANŢA, NUMĂRUL MIEILOR SACRIFICAŢI VA AJUNGE LA 1.500-2.000, NECESITATEA PE PIAŢA CONSUMATORULUI CONSTĂNŢEAN.

Dr. Bogdan Licărete, reprezentant DSVSA, cel care dă verdictul calităţii mielului sacrificat în centrul temporar Constanţa - Piaţa Pescăruş, a declarat că de la începutul perioadei a vândut 63 de miei, adică în aprox. o săpt. „Vine clientul, îşi alege mielul, după care intră la tăiere. Apoi verificăm calitatea produsului. Totul durează 10-20 minute”, a spus veterinarul.

CONSUMATORII POT SEMNALA NEREGULILE ŞI ABATERILE DE LA NORMELE SANITAR-VETERINARE LA NUMĂRUL DE TELEFON 0800.826.787.

CONSTANŢA, AL 4-LEA ORAŞ DIN ŢARĂ CU AUTOMATE DE OUĂ

Constanţa este al 4-lea oraş din ţară, după Sibiu, Braşov şi Timişoara, care oferă populaţiei posibilitatea să procure ouăle direct de la producător, prin intermediul unor automate, a anunţat, ieri, directorul DSVSA, dr. Geronimo. El a precizat că au fost acordate avizele necesare proprietarului. Directorul „Avicola” Lumina, Vasile Bunduc, a declarat că preţul unui ou va fi mai mic decât cel practicat în marile centre comerciale. „Automatele pot fi accesate şi seara, când magazinele sunt închise. Aparatele au un sistem electronic ce oferă toate datele legate de necesitatea aprovizionării. Vrem să-l alimentăm de trei ori pe zi”, a spus directorul „Avicola” Lumina. Deocamdată, la Constanţa, sunt amplasate două asemenea aparate, unul din Piaţa Cireşica şi unul în Piaţa Tomis III. „Mâine (astăzi - n.r.) le vom deschide”, adaugă Vasile Bunduc.

AŞA ŞTIM CE CUMPĂRĂM

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Constanţa, dr. Corina Ivanciu, recomandă cumpărarea tuturor produselor doar din unităţi autorizate. Carnea de miel provenită din centrele de sacrificare temporară este marcată în judeţul Constanţa cu o ştampilă rotundă având diametrul de 3,5 cm cu următoarele inscripţii: în partea superioară - “ROMANIA”, central - “CT” urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unităţii iar în partea inferioră - “CONTROLAT SANITAR VETERINAR”. „În vederea prevenirii substituirii carcaselor de miel/ied cu alte specii, facem următoarele precizări: la achiziţionarea mielului/iedului este de preferat ca acesta să aibă capul ataşat (se observă pe maxilarul superior lipsa caninilor care apar la carnasiere pe ambele maxilare) şi unul dintre membre (se observă copitele biongulate)”, a spus dr. Ivanciu.

Recomandăm achiziţionarea ouălor numai din spaţiile autorizate sanitar-veterinar garantându-se astfel condiţii optime de depozitare şi comercializare. Ouăle provenite din centrele autorizate de ambalare trebuie să fie marcate cu următoarele specificaţii: ţară de provenienţă, data durabilităţii minime, codul unităţii producătoare. Este interzisă comercializarea ouălor cu coajă crăpată sau lovită şi, de asemenea, se interzice depozitarea şi expunerea în vederea comercializării acestora împreună cu alte produse alimentare neambalate sau în spaţii improvizate unde nu se pot asigura condiţiile de igienă şi temperatură obligatorii.

Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în produse lactate trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli transmisibile omului. Comercializarea directă către consumatorul final a produselor lactate se face numai în cadrul pieţelor agroalimentare şi târgurilor. Recomandăm evitarea achiziţionării acestora din comerţul stradal.

În locurile special amenajate, depozitarea brânzeturilor se face în vitrine destinate acestui scop, sau în recipiente din lemn, respectiv materiale necorodabile. Consumatorul trebuie informat prin etichetare asupra identităţii producătorului, denumirea produsului, data obţinerii şi termenul de valabilitate. Eticheta va fi ataşată pe recipientul de depozitare şi în spaţiul de expunere.

Medicii veterinari oficiali asigură respectarea modului în care aceste produse sunt depozitate şi comercializate de producătorii agricoli.



12