În perioada 9 - 15 ianuarie, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au desfăşurat noi acţiuni de control în unităţile agroalimentare. Au fost verificate unităţi de fabricare a produselor de morărit şi panificaţie, fabrici de ciocolată, alcool şi răcoritoare, societăţi de depozitare a legumelor, fructelor şi seminţelor, precum şi firme care comercializează produse de origine non-animală. Pentru neregulile constatate, inspectorii ANSVSA au sancţionat 12 operatori economici cu 17.500 de lei. În urma verificărilor inspectorilor veterinari, inclusiv în judeţul Constanţa, cele mai multe amenzi au fost aplicate unităţilor din Alba, Dîmboviţa, Arad şi Tulcea. Sancţiunile au fost aplicate unităţilor care nu respectau condiţiile de igienă din spaţiul de depozitare şi prelucrare, cît şi pentru depozitarea necorespunzătoare a materiilor prime, precum şi pentru lipsa documentelor care atestă trasabilitatea produselor comercializate şi a certificatelor de calitate sau conformitate. De asemenea, au fost amendate şi societăţile unde s-au constatat nereguli cu privire la manipularea produselor alimentare, întreţinerea instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru. Controalele au vizat respectarea cerinţelor privind condiţiile de igienă şi funcţionare a unităţilor şi a spaţiilor în care sînt manipulate, prelucrate şi depozitate produsele alimentare, condiţiile de depozitare a legumelor şi fructelor, evidenţa documentelor, dar şi calitatea produselor comercializate.