Veterinarii verifică toate containerele cu carne intrate prin porturile constănţene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Febra aftoasă, în atenţia Direcţiei Sanitar - Veterinare

Veterinarii verifică toate containerele cu carne intrate prin porturile constănţene

Social 07 August 2007 / 00:00 596 accesări

După ce autorităţile britanice au anunţat descoperirea unui focar de febră aftoasă la o fermă din sudul Angliei, Londra a întrerupt toate exporturile de carne către Uniunea Europeană. Considerată cea mai periculoasă boală la animale, mai ales că este contagioasă şi loveşte cirezile de vite, porcii, oile sau caprele, febra aftoasă a pus în gardă şi autorităţile veterinare din ţara noastră. Printr-o notificare a Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în ultimele trei zile au fost intensificate controalele la produsele alimentare în toate punctele de trecere a frontierei. Avînd în vedere că principalele transporturi navale cu animale sau produse din carne intră în România prin Portul Constanţa, reprezentanţii Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au verificat containerele din cele două Posturi de Inspecţie la Frontieră (PIF) de pe litoral. \"Controalele desfăşurate în ultimele două zile la PIF-urile din Constanţa Nord şi Sud au urmărit dacă pe parcursul lunii trecute a intrat vreun transport de carne din Anglia. Chiar dacă pînă în acest moment nu am descoperit produse suspecte, vom monitoriza în continuare importurile de animale vii de peste Canalul Mînecii, toate inspecţiile fiind derulate cu ajutorul Birolului Vamal din port\", a declarat directorul executiv al DSVSA Constanţa, Grigore Mertoiu. Pentru mai multă siguranţă, medicii veterinari constănţeni au extins controalele şi la agenţii economici de pe litoral, în timpul verificărilor fiind descoperit un transport de carne de păsăre provenit din Anglia. \"Cantitatea de 10 tone de carne de pasăre de la societatea ENB SRL a fost sechestrată preventiv. Măsura de reţinere se va menţine pînă la finalizarea procedurii de identificare a zonei de provenienţă, chiar dacă nu există riscul de a fi contaminată, urmînd ca apoi să fie reintrodusă în circuitul comercial. De asemenea, vom aplica toate procedurile de dezinfecţie a containerelor, dar şi de monitorizare a efectivelor de animale\", a precizat Mertoiu.



12