Moaștele Sfântului Nectarie, aduse de la Biserica „Sf. Nectarie“ din Iași, dar și cele ale Sfântului Vasile cel Mare, aduse de la mănăstirea Sihăstria Putnei, ajung la Constanța sâmbătă seară (8 noiembrie). Împreună cu moaștele este adusă și centura Sf. Nectarie, cunoscută ca fiind vindecătoare de boli grave. Tot sâmbătă, începând cu ora 23.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, oficiază Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Nectarie”, situată în Constanța, în zona Medeea, prilej cu care credincioșii ortodocși se pot închina moaștelor.
De asemenea, începând de săptămâna viitoare, la Parohia „Buna Vestire“ din Constanța (situată pe strada Dionisie cel Mic), credincioșii sunt invitați la următoarele evenimente: marți, 11 noiembrie, ora 19 - întâmpinarea sfintelor moaște; între 19.30 și 21.00 - acatiste de mulțumire în cinstea Sf. Nectarie; între 21.00 și 23.30 - Taina Sf. Maslu, ora 24.00 - Sf. Liturghie. Miercuri, 12 noiembrie, tot la Parohia „Buna Vestire“, la ora 7.00 se depun acatiste, între 9.00 și 11.00 are loc Taina Sf. Maslu, iar între 11.00 și 18.00 se depun acatiste de mulțumire. Sfintele odoare vor rămâne la Constanța până la 24 noiembrie. Sfântul Nectarie, ”vindecătorul de cancer”, este serbat de către Biserica Ortodoxă la 9 noiembrie. El s-a născut în Selivria, pe actualul teritoriu al Turciei, pe 1 octombrie 1846. Datorită dragostei pentru Dumnezeu și oameni, a primit darul vindecării, dovedit în special în vremea Primului Război Mondial. A murit în anul 1920. În septembrie 1953, trupul său a fost deshumat, găsit neputrezit și răspândind bună mireasmă. În 1961 a fost canonizat de către Biserica Greciei.
SÂMBĂTĂ, SF. ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIIL Totodată, Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte sâmbătă, ca în fiecare an la 8 noiembrie, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, consideraţi patronii spirituali ai Jandarmeriei Române şi celebraţi împreună cu toţi îngerii şi arhanghelii. Vineri, 7 noiembrie, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba Vecerniei la Biserica „Sfinții Îngeri” din Constanța, care poartă hramul Sfinților Mihail și Gavriil. La slujbă a participat un sobor de preoți și diaconi, împreună cu numeroși credincioși, care au venit atât din Constanța, cât și din împrejurimi.
8 noiembrie a început să fie celebrată în Biserică drept sărbătoare a îngerilor în secolul V şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Despre îngeri, Biserica spune că sunt duhuri slujitoare, credincioase lui Dumnezeu şi trimise de acesta să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor. Se spune că, la început, toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, cei conduşi de Lucifer, s-au răzvrătit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare război în cer. Mihail şi îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost aruncaţi din cer, devenind demoni. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă la Judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele născute din patimile omeneşti şi purifică, prin post, conştiinţele. În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebraţi şi ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită ”turta arieţilor” (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), considerată purtătoare de fecunditate. Această turtă se aruncă, în dimineaţa de 8 noiembrie, între oi, unde sunt aduşi şi berbecii. În sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date la pomana pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc Moşii de Arhangheli. Fiecare om trebuie să aprindă o lumânare, care îi va fi lumina de veci în lumea de dincolo. Se aprind lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei dispăruţi fără lumânare.