Vezi care este riscul transmiterii Zika în țara noastră, în această perioadă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alt caz cu Zika diagnosticat în România. Atenție unde călătoriți!

Vezi care este riscul transmiterii Zika în țara noastră, în această perioadă!

Sănătate 20 Iulie 2016 / 15:39 527 accesări

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că medici din țara noastră au diagnosticat un al doilea caz cu virus Zika. Astfel, pe 19 iulie, la ora 21.45, MS a primit confirmarea existenței unui al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetățean român în afara țării. ”Este vorba despre un băiat de 10 ani, care locuiește împreună cu familia în Guyana Franceză de aproape 2 ani. Copilul a sosit în România în 12 iulie, în vizită la rude. O zi mai târziu a manifestat următoarele simptome: febră, erupții pe piele și mialgii. Simptomele au dispărut în termen de 24 de ore”, potrivit unui comunicat al MS. După 3 zile, el s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș“ din București. ”Date fiind simptomele și faptul că locuiește într-o zonă cu transmitere activă a acestui virus, copilul a fost internat. Externarea a avut loc pe 18 iulie, iar familiei i-au fost făcute toate recomandările specifice în acest caz”, menționează MS. A doua zi, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezența virusului Zika. Potrivit procedurilor, Direcția de Sănătate Publică Ilfov a trimis o informare către Primăria localității unde se situează familia băiatului și către Consiliul Județean, însoțită de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti-țânțari.

FĂRĂ PROBLEME Specialiștii MS ne liniștesc, apreciind că, în continuare, riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României este la un nivel minim. Reamintim că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

ATENȚIE! În acest context, MS a reamintit recomandările pentru cetățenii români care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika. Astfel, este bine să se știe că virusul Zika se poate transmite prin înțepătură de țânțar, dar și prin contact sexual. ”Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul înțepăturii de țânțar nu sunt imposibile”, potrivit MS. Astfel, este bine să se utilizeze substanțe anti-țânțari, să se poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes, iar încăperile unde locuiți să aibă plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camere. Se recomandă utilizarea prezervativelor, riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual fiind astfel redus.

URGENT PENTRU GRAVIDE SAU VIITOARE MAME

Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepătură de țânțar. ”Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație de medicina călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului”, subliniază MS.

CINE SE ÎNTOARCE DIN REGIUNILE AFECTATE

MS a oferit și informații pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului. Astfel, femeile însărcinate care au călătorit sau locuit în regiunile afectate ar trebui să menționeze această situație medicului care monitorizează sarcina. ”Pentru protecția fătului, bărbații care au călătorit în zonele cu Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera însărcinată sau să fie abstinenți până la finele sarcinii. Totodată, călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 săptămâni după revenirea în țară pentru a reduce riscul de a transmite virusul. Dacă apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin 6 luni”, precizează MS. Nu în ultimul rând, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere activă a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medicul curant.

Reamintim că marți, 12 iulie, în România, medicii de la Spitalul „Victor Babeş“ din București stabileau primul diagnostic cu virus Zika, la o femeie de 27 de ani, din Capitală, care se întorse dintr-o excursie în Martinica.



12