În ultimii ani s-a tot spus că, în curând, tinerii absolvenți mediciniști nu vor mai fi nevoiți să susțină, imediat după terminarea celor 6 ani de studiu, Concursul național de Rezidențiat. Mai exact, s-a precizat că Rezidenţiatul pentru domeniul Medicină s-ar putea desfăşura în două etape începând cu 1 ianuarie 2016, conform unui proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS). Cele două etape ale Rezidenţiatului erau: etapa I cu formare prin program de trunchi comun stabilit pentru specialităţile înrudite ale domeniului medicină / durată: 2 ani; etapa a II-a - de continuare a formării în una dintre specialităţile care alcătuiesc subdomeniul corespunzător programului de trunchi comun efectuat în prima etapă / durată: 1-4 ani, după caz. Prezent recent la Cernavodă, la inaugurarea Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Orășenesc, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a infirmat această idee de proiect. ”Nu știu de unde aveți informațiile acestea. Nu, nu se va schimba nimic în organizarea concursului. Va fi susținut (Rezidențiatul - n.r.) și la anul la fel”, a declarat Bănicioiu.
SUPLIMENTAREA POSTURILOR Concursul național de Rezidențiat se va susține pe 15 noiembrie. Precizăm că MS a publicat pe site (www.ms.ro) o Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea ministerului, prin care se vrea suplimentarea posturilor pentru Serviciul de Ambulanţă şi medici rezidenţi. ”În subordinea MS funcționează serviciile de ambulanţă, unități cu personalitate juridică finanțate integral de la bugetul de stat cu un număr de 11.439 de posturi. În urma analizei efectuate de Comisia interministerială pentru suport tehnic a rezultat că, pentru unele servicii de ambulanță numărul de posturi alocat categoriilor de medici, asistenți medicali și ambulanțieri raportat la numărul populației este mai mic de 90% față de media națională. În vederea ajungerii la media națională de 90%, este necesară suplimentarea numărului maxim de posturi alocat pentru serviciile de ambulanță cu 522 de posturi. Suplimentarea numărului de posturi este determinată și de necesitatea constituirii echipajelor în vederea respectării timpului de răspuns la solicitări atât la sediul central, cât și la substațiile de ambulanță”, se arată în nota de fundamentare.
MS a scos la concurs, în acest an, locurile și posturile pentru centrele de pregătire din Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara, totalul locurilor pentru domeniul Medicină fiind de 2.788. La Constanța, în total sunt 111 locuri, fiind astfel printre ultimele județe din țară la capitolul locuri scoase la concurs, existând specialități cu 0 locuri.
Citește și:
Rezidențiat 2015 - Câte locuri au fost scoase la concurs, la Constanța?