Vezi cine sunt românii nominalizaţi la Premiul Literar al Europei Centrale „Angelus“!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vezi cine sunt românii nominalizaţi la Premiul Literar al Europei Centrale „Angelus“!

Cultură 08 August 2016 / 20:19 485 accesări

Cristian Teodorescu, cu romanul "Medgidia, oraşul de apoi", și Varujan Vosganian, cu romanul "Cartea şoaptelor", sunt scriitorii români selectaţi printre semifinaliştii din acest an ai prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus” din Polonia. Din 70 de romane înscrise în competiţia pentru marele premiu, juriul a selectat 14 titluri, printre care şi romanele "Medgidia, orașul de apoi / Medgidia, miasto u kresu", traducere de Radosława Janowska-Lascăr, şi „Cartea şoaptelor / Księga szeptów", traducere de Joanna Kornaś-Warwas.

Ceilalţi autori selectaţi în semifinala ediţiei din acest an a prestigiosului Premiu „Angelus”: Hen Maciej (Polonia), Hnatiuk Ola (Polonia), Janko Anna (Polonia), Krištufek Petr (Slovacia), Lis Renata (Polonia), Machno Wasyl (Ucraina), Niaklajeu Uładzimir (Belarus), Petrowska Katia (Germania), Sabaliauskaité Kristina (Lituania), Szczerek Ziemowit (Polonia), Szejnert Małgorzata (Polonia), Šlepikas Alvydas (Lituania). La începutul lunii septembrie, juriul va anunţa lista scurtă cu cei șapte finalişti nominalizaţi pentru marele premiu, urmând ca Gala de decernare să aibă loc pe 15 octombrie, la Wrocław. Cîştigătorul va fi recompensat cu un premiu în valoare de 150.000 PLN şi o statuetă realizată de artista Ewa Rossano.

Premiul „Angelus” este cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă. De la prima ediţie a Premiului „Angelus”, în 2006, România a obţinut o primă nominalizare pe lista scurtă în 2010 - Norman Manea pentru romanul "Întoarcerea huliganului" (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011) -, iar în 2015, Lucian Dan Teodorovici, finalist cu romanul "Matei Brunul" (Polirom, 2011, 2014), a obţinut Premiul „Natalia Gorbaniewska”, acordat în memoria primului preşedinte al juriului, pentru romanul care a primit cele mai multe voturi din partea publicului.

"MEDGIDIA, ORAȘUL DE APOI"

"Medgidia, orașul de apoi", de Cristian Teodorescu, a fost distins în 2010 cu Premiul Național de Proză al „Ziarului de Iași“, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul pentru cel mai valoros roman în cadrul Colocviilor Romanului Românesc, Alba Iulia. Cristian Teodorescu s-a născut la Medgidia, în 1954. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia română-engleză, a Universităţii din Bucureşti. A început să scrie proză de la 14 ani pentru revista „Vânătorul şi pescarul sportiv“. A debutat editorial în antologia "Desant ᾽83" (Cartea Românească, 1983). În 1985 îi apare volumul de povestiri "Maestrul de lumini", la Editura Cartea Românească (reeditat în 2005), urmat în 1988 de romanul "Tainele inimei", la aceeaşi editură. În 1991 publică la Editura Alex "Faust repovestit băieţilor mei, Petre şi Matei", apoi "Povestiri din lumea nouă" (RAO, 1996), "Îngerul de la benzinărie" (povestiri, Paralela 45, 2002), "Maestrul de lumini şi alte povestiri" (Curtea Veche, 2005) şi romanele "Medgidia, oraşul de apoi" (Cartea Românească, 2009; Polirom, 2012) şi "Şoseaua Virtuţii. Cartea Câinelui" (Cartea Românească, 2015). A obţinut Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1986), Premiul Academiei Române (1990), Premiul pentru proză scurtă al USR (1997), Premiul pentru roman al USR (2010) şi alte câteva premii ale unor ziare şi reviste. Povestirile sale au fost traduse în Olanda, Franţa, Statele Unite, Muntenegru, Polonia şi Ungaria.

"CARTEA ŞOAPTELOR"

"Cartea şoaptelor" (Polirom, 2009, 2012), unul dintre cele mai apreciate volume semnate de Varujan Vosganian, a obţinut Premiul „Cartea anului 2009”, acordat de revista „România literară“, cu sprijinul Fundaţiei „Anonimul“, Premiul revistei „Observator cultural“ pe anul 2009, Marele premiu Niram Art - Trofeul „Mihail Sebastian“, acordat de revista multiculturală „Niram Art“, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Premiul „Mihail Sadoveanu”, oferit de revista „Viaţa Românească“, Premiul pentru proză al revistei „Argeş“, Premiul „Gheorghe Crăciun”, oferit în cadrul colocviului „Generaţia 80”, Premiul revistei „Convorbiri literare“ pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009. Romanul "Cartea şoaptelor" a mai obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, Premiul Târgului de Carte de la Leipzig. Varujan Vosganian (n. 1958) este poet şi prozator. A publicat volumele de versuri "Şamanul albastru" (Ararat, 1994), "Ochiul cel alb al reginei" (Cartea Românească, 2001), "Iisus cu o mie de braţe" (Dacia, 2005), "Cartea poemelor mele nescrise" (Cartea Românească, 2015) şi volumele de proză "Statuia comandorului" (nuvele - Ararat, 1994), "Cartea şoaptelor" (roman - Polirom, 2009, 2012), "Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri" (nuvele - Polirom, 2013).

Cărţile sale au fost premiate sau nominalizate la importante premii în ţară şi în străinătate. Traduceri, prezentări, lecturi publice, precum şi comentarii critice ori eseuri din şi despre scrierile sale au fost realizate în numeroase ţări ale lumii.



12