Vezi situația tuberculozei la Constanța! Avem o secție unică în țară!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vezi situația tuberculozei la Constanța! Avem o secție unică în țară!

Sănătate 23 Martie 2018 / 13:21 2812 accesări

În țara noastră, tuberculoza încă mai constituie o problemă de sănătate publică. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) are în plan reducerea incidenței bolii, până la eradicarea ei până 2030, a declarat master european promovarea sănătății și educației pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Constanța, dr. Loti Popescu. Vestea bună pentru județul nostru este că, dacă în urmă cu câțiva ani era pe locul 2 în țară în ceea ce privește numărul de cazuri de TB, acum este pe locul 7 - 8, a mai subliniat medicul. Potrivit datelor DSPJ Constanța, în 2017 erau raportate, la grupa de vârsta 0 - 14 ani, 11 cazuri de TB, iar la grupa de vârsta peste 15 ani, 325 de cazuri.
La rândul său, dr. Anda Grigore, coordonator al programului de TB în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, a declarat că în 2017, numărul de cazuri de TB în secția de pneumologie a SCJU era 103, din care 71 cazuri noi, 24 recidive, 8 cazuri multidrog rezistente (MDR).
Precizăm că în județul Constanța, la Secția exterioară a SCJU de la Agigea, sunt tratați pacienți cu TB osteoarticular din toată țara, fiind unica de acest gen. Șeful Secției, dr. Anca Gheorghe, a declarat că anul trecut s-au tratat 78 de bolnavi, dar că cel mai probabil vorbim despre o subdiagnosticare. Menționăm că în 2017 au fost semnalate și 3 cazuri se TB la alte organe, dar și un caz de TB MDR X, adică nu mai răspunde la niciun tratament. În acest sens, dr. Loti Popescu, a reamintit cât de important este să nu facem abuz de antibiotice.
TB este o boală infecto-contagioasă care poate afecta numeroase organe și tesuțuri, cel mai frecvent fiind localizată la nivel pulmonar. TB osteoarticular nu este contagioasă.

Cum se transmite boala? Într-un material conceput în cadrul Biroului de Programe de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate în DSPJ Constanța, sunt oferite informații despre TB. Astfel, boală se transmite pe cale respiratorie, prin inhalarea microbilor răspândiți în atmosferă de către bolnav atunci când râde, vorbește, tușește etc.
Cum se manifestă? Suspiciunea de TB și prezentarea la control se impune în caz de: tuse care durează mai mult de 3 săptămâni, pierdere în greutate, oboseală, febră, transpirații nocturne, durere toracică, dificultăți în respirație, pierderea apetitului, tuse cu expectorație sangvinolentă.

Cum prevenim boala?

Boala poate fi prevenită astfel: vaccinarea nou născuților, alimentație sănătoasă, evitarea stresului, evitarea contactului cu persoanele bolnave, respectarea regulilor de igienă personală.

Taguri articol


12