În ultimii doi ani, în ţara noastră au fost aplicate o serie de măsuri care au afectat serios buzunarele a milioane de români, fără ca aceştia să reacţioneze în vreun fel. În ciuda faptului că pensiile, şi aşa mici, au fost reduse, că salariile au fost micşorate, încât abia acoperă cheltuielile zilnice şi că indemnizaţiile nou-născuţilor au căzut pradă lăcomiei guvernanţilor, acţiunile de protest organizate de sindicalişti au fost sortite eşecului. „România este singura ţară din lume în care populaţiei i-a fost pusă în cârcă toată politica de austeritate”, a declarat pentru EFE (agenţie de presă spaniolă) economistul şi fostul ministru Ilie Şerbănescu. Cu toate acestea, cea mai mare manifestare de protest organizată în România abia a strâns 50.000 de manifestanţi. În acelaşi timp, în Grecia, unde politica de austeritate dusă de Guvern a fost extrem de relaxată, sindicaliştii au declanşat grevă generală pentru 48 de ore. Sute de mii de cetăţeni au ieşit pe străzi pentru a protesta faţă de reducerile anunţate. După cum era de aşteptat, având în vedere experienţa protestelor elene trecute, şi de această dată manifestanţii au avut ciocniri violente cu reprezentanţii ordinii, străzile Greciei transformându-se în adevărate câmpuri de bătălie. „Nouă ne lipseşte solidaritatea. Nu mai ştim să fim uniţi, am pierdut sentimentul ăsta în decursul anilor. Din acest motiv, noi nu ne mai putem apăra drepturile, nu putem dovedi guvernanţilor că societatea civilă reprezintă o forţă a cărei opinie trebuie ascultată”, a spus liderul Cartel Alfa Constanţa, Ion Caraignat. Lipsa de reacţie a românilor şi teama de a se opune deciziilor guvernanţilor sunt o consecinţă firească a terorii din timpul regimului comunist, când frica conducea vieţile oamenilor.
„PARŞIVITATE ROMÂNEASCĂ”. Un exemplu grăitor în acest sens îl constituie întâmplările petrecute pe 12 martie, când sindicaliştii constănţeni au protestat pe platoul din faţa Casei de Cultură împotriva modificării Codului Muncii. Chiar dacă o parte din trecători erau solidari cu manifestanţii şi erau nemulţumiţi de măsurile luate de Guvernul Boc, aceştia nu s-au alăturat protestului, mulţumindu-se să comenteze, şoptit, deciziile guvernanţilor. „M-am întâlnit în parc cu două pensionare, care m-au felicitat pentru curajul de a participa la asemenea acţiuni şi de a vorbi împotriva Guvernului. M-au întrebat dacă nu îmi este frică şi cum pot protesta când sunt atâţia jandarmi în jur”, povestea, la acea dată, liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar, prof. Ioana Purcărea. Pe lângă teama faţă de autorităţi, o altă meteahnă care îi împiedică pe români să-şi spună părerea şi să-şi ceară dreptul la o viaţă decentă este şi mentalitatea de tip: „Eu sunt prea mic să pot face ceva, oricum nu mă ascultă nimeni”. „Românii dau dovadă şi de o parşivitate specifică. Dacă lor le merge bine, chiar dacă nu se ştie cât timp va persista starea de bine, nu se implică în a face viaţa mai bună celui de lângă el. Nu se gândesc la viitor, la faptul că, peste câteva zile, ar putea fi şi ei în situaţia celui pe care refuză să îl ajute”, a spus Ion Caraignat. El a adăugat că o parte din vină pentru eşecul mişcării sindicale în România o poartă inclusiv sindicatele, care sunt prea multe şi prea dezbinate, ceea ce le face mai uşor de manipulat de către patronate şi guvernanţi.
TURIŞTII POT VIZITA GRECIA. Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism au cerut lămuriri oficiale cu privire la modul în care greva anunţată de principala mişcare sindicală din Grecia pentru ieri şi azi va afecta planurile de călătorie ale turiştilor. „Organizaţia Elenă de Turism ne-a informat că acţiunea de protest nu va afecta actorii din industria turismului, prin urmare turiştii se vor putea bucura de vacanţă. Trebuie precizat că sunt posibile probleme legate de transportul public în comun şi transportul cu feribotul”, se arată într-un comunicat emis de ANAT. Potrivit acestuia, plecările grupurilor de turişti nu au suferit amânări din cauza grevei.