Viaţă „cumpărată“ cu 1,8 milioane de dolari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Menajeră indoneziană salvată de la execuţie

Viaţă „cumpărată“ cu 1,8 milioane de dolari

Monden 07 Aprilie 2014 / 00:00 606 accesări

PROCES DUPĂ LEGEA ISLAMICĂ Organizaţiile internaţionale pentru respectarea drepturilor omului, dar şi opinia publică din Indonezia au salutat decizia autorităţilor de la Jakarta de a plăti suma de 1,8 milioane de dolari pentru eliberarea unei indoneziene condamnate la moarte în Arabia Saudită. Satinah Binti Jumadi Ahmad, de 41 de ani, menajeră în casa unei saudite, a fost condamnată la moarte prin spânzurare, pentru omorârea angajatoarei sale, nefiind luate în considerare circumstanţele atenuante conform cărora femeia s-a aflat în legitimă apărare, fiind abuzată în mod constant de Nura al-Garib. În momentul arestării, Satinah prezenta urme vizibile de violenţă şi a necesitat spitalizare, fiind şi în stare acută de deshidratare, ceea ar fi trebuit să atragă acuzaţii de rele tratamente şi tortură la adresa angajatoarei sale. Însă familia al-Garib a cerut compensaţii de circa şapte milioane de reali, 1,8 milioane de dolari. Potrivit legii islamice Sharia, familia victimei poate solicita ”un tribut de sânge” familiei asasinului, în schimbul comutării pedepsei capitale. Cum familia lui Satinah nu ar fi putut niciodată să ofere această compensaţie, organizaţiile care militează pentru drepturile omului s-au sesizat şi au făcut lobby la nivel internaţional, fie pentru a obţine comutarea sentinţei, fie ca aceasta să poată fi aplicată în ţara de origine a condamnatei, unde, de asemenea, hotărârea ar fi putut fi comutată, având în vedere că procesul a fost considerat nedrept.

CONDIŢII DE MUNCĂ RISCANTE Sunt circa patru milioane de femei originare din Indonezia care muncesc în Arabia Saudită ca muncitoare domestice, mai precis menajere. Cazul lui Satinah a atins o coardă sensibilă în rândul opiniei publice şi au avut loc proteste în masă, ceea ce a obligat Guvernul de la Jakarta să facă demersuri oficiale pe lângă omologii de la Riyadh pentru o soluţionare diferită a cazului. Aceste femei trimit în ţară milioane de dolari, ceea ce ridică în mod simţitor nivelul de trai şi consumul, cu efecte importante în stabilitatea economiei. Autorităţile saudite au cerut iniţial patru milioane de dolari pentru eliberarea lui Satinah, iar în urma negocierilor, oficialii de la Jakarta au fost de acord să plătească 1,8 milioane de dolari familiei victimei. Decizia a fost luată chiar pe ultima sută de metri, pentru că, după data de 3 aprilie, Satinah ar fi putut fi executată oricând.

Din păcate, cazul lui Satinah nu este singular în Indonezia. O altă femeie a fost ucisă în bătaie de angajatorul său din Hong Kong, ceea ce a scos în evidenţă lipsa de protecţie şi abuzul la care sunt supuşi muncitorii domestici migratori. Justiţia din Hong Kong încă judecă acest caz, dar asasinul a fost pus în libertate, nefiind considerat pericol public. Oficialii indonezieni au sesizat încă din 2011 nevoia de a-şi proteja această categorie socială şi au elaborat un moratoriu cu privire la legalizarea automată a contractelor celor care muncesc în Arabia Saudită. În baza acestui moratoriu, ar fi putut fi posibilă intervenţia oficialilor de la Jakarta, care însă nu au acţionat decât la presiunea maselor. Sunt însă alţi 45 de cetăţeni indonezieni condamnaţi la moarte în Arabia Saudită, pe care Guvernul indonezian n-ar trebui să-i uite!

Taguri articol


12