Viaţa militarilor, mai expusă decât în război

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Viaţa militarilor, mai expusă decât în război

Eveniment 29 Iunie 2010 / 00:00 847 accesări

OMERTA. Dotări vechi de mai bine de 30 de ani, echipamente care au termenul de valabilitate de mult expirat sau care sunt complet inutile şi proceduri care ignoră siguranţa militarilor. Acestea nu sunt elemente necunoscute ale unei ecuaţii care dă bătăi de cap Marinei Române, ci un mod de lucru la care marinarii sunt obligaţi de ani buni să se supună orbeşte. Mai nou, pentru că tot am intrat în NATO, unităţile militare au adoptat şi „legea tăcerii“. Nimeni nu are voie să spună nimic. Ordinul se execută, nu se discută! Cu toate că ştiu că fiecare misiune, fie ea şi de antrenament, pune în pericol viaţa soldaţilor, comandanţii iau în calcul acest risc ca un factor normal, mai ales că, pe celălalt taler al balanţei, se află propriul scaun. Joi, 10 iunie 2010, la Divizionul 150 Rachete Navale, din cadrul UM 02109 Mangalia, o unitate de elită care a stat până în urmă cu doar câţiva ani în spatele paravanului „Secret de Stat“, această nepăsare a fost la un pas de a lua viaţa a şapte militari. Comisia formată din procurori militari, specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi reprezentanţi ai unităţii militare au descoperit nereguli grave. Probleme care ţintesc direct în proasta dotare a armatei şi lipsa de respect pentru viaţa soldaţilor.

DOTĂRI INEXISTENTE. Cu un heirupism dus la extrem, militarii operau, ca într-o reclamă cu Dorel, cu substanţe care puteau pune în pericol siguranţa locuitorilor din Mangalia. În jurul orei 14.00, grupa de militari a început pregătirile pentru alimentarea unei rachete. Primul pas l-a reprezentat verificarea motopompei, un utilaj care serveşte marina de la începutul anilor \'70. Testul cu aer şi apă l-a trecut fără probleme, asta dacă cineva putea sesiza contrariul. Ultima etapă, testul cu acid. Cele două furtunuri, tur şi retur, au fost aruncate în rezervorul cu acid. Ancheta a arătat ulterior că presiunea din instalaţie nu era urmărită de nimeni, iar furtunurile nu erau asigurate în niciun fel în rezervor. Surse apropiate anchetei spun că răspunsul armatei la aceste nereguli găsite de specialişti a fost cinic: „Aşa este procedura. Până acum nu au fost probleme!“. „Echipamentul care trebuia să îi protejeze putea să îi ucidă. Costumele de protecţie s-au îmbibat cu acid şi, cu toate că au fost stropiţi cu soluţie de neutralizare, acidul a continuat să lucreze pe sub haine şi să îi ardă de vii. Au fost îmbrăcaţi cu nişte site“, au declarat martorii care au văzut de aproape chinurile prin care au trecut militarii. Aceste nereguli au fost sesizate şi de comisia care anchetează acest caz, care a cerut efectuarea mai multor expertize. Surse oficiale spun că deşi ştiau că procedeul de realimentare a rachetelor prezintă riscuri, comandanţii unităţii au aprobat misiunea.

STROPIŢI CU ACID. „Urma să aibă loc o aplicaţie pe mare şi pregăteau câteva rachete. Prima etapă a fost verificarea dispozitivului de pompare, respectiv motopompa. Echipa a făcut o primă verificare cu apă, apoi cu aer şi s-a trecut apoi la etapa cu acid. Procedura reprezintă un circuit închis între motopompă şi canistra cu combustibil. Când au recirculat acidul, unul dintre furtunurile din canistră a sărit şi i-a stropit cu acid pe militari“, a declarat procurorul militar Claudiu Lazăr, din cadrul Parchetului Militar Bucureşti – Serviciul Teritorial Constanţa. Cei şapte militari răniţi sunt lt. comandor Augustin Viţulescu, lt. Florin Croitoru, maistru militar clasa a V-a Gabriel Andone şi soldaţii voluntari Florin Ghimbu, Valentin Voicu, Cătălin Săraru şi Ionuţ Dâmbu. Victimele au fost transportate la Spitalul Mangalia, iar după acordarea primului ajutor au fost transferate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Trei dintre militari au fost transferaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, din Bucureşti.



12