„Viața religioasă în nordul Dobrogei (1878-1918)“, un volum esențial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Viața religioasă în nordul Dobrogei (1878-1918)“, un volum esențial

Cultură 14 Noiembrie 2016 / 18:38 1624 accesări

O lucrare esențială pentru istoria Dobrogei, în ceea ce privește domeniul vieții religioase, este scrisă de un dobrogean cu nume predestinat, născut la Tulcea, Laurențiu Mănăstireanu. Acesta este autorul volumului „Viața religioasă în nordul Dobrogei (1878-1918)”, apărut în 2015 la Editura Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, în seria „Minerva. I. Homines et mores”.

Cartea, însumând 782 de pagini, are „Cuvântul de binecuvântare“ al Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și un „Cuvânt înainte“ semnat de regretatul prof. univ. dr. Nicolae Bocșan (24 septembrie 1947 - 19 iunie 2016), coordonatorul tezei de doctorat a lui Laurențiu Mănăstireanu.

O CARTE DIN RÂNDUL MARILOR CĂRȚI”

„O carte din rândul marilor cărți se adaugă anul acesta în zestrea istorică a Bisericii nord-dobrogene (...) Fiu al Dobrogei nordice, dar stabilit și format la Școala clujeană, dr. Laurențiu Mănăstireanu s-a aplecat conștiincios și cu pasiune mai mulți ani asupra arhivelor bisericești din Episcopia Tulcii și din Arhiepiscopia Dunării de Jos, reușind să radiografieze, să aducă la lumină și să pună în valoare pentru noi, cei de astăzi, dar și pentru prosperitate, o perioadă de 40 de ani, plină de noutăți - la vremea aceea -, dar și de numeroase prefaceri în toate planurile societății nord-dobrogene”, spune Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, în „Cuvântul de binecuvântare”.

Despre importanța demersului lui Laurențiu Mănăstireanu, prof. univ. dr. Nicolae Bocșan menționa în „Cuvântul înainte”: „Integrarea Dobrogei în structurile statului român, după hotărârea Congresului de la Berlin din 1878, a fost insuficient cercetată, deși nu au lipsit cercetările speciale consacrate unor aspecte secvențiale din viața politică, economică, socială și culturală a proviniciei după unirea acesteia cu România. Îndeosebi viața religioasă în Dobrogea nu a fost studiată aproape deloc cu o metodă și concepție științifică. Avem în vedere Biserica Ortodoxă Română, care a fost majoritară în Dobrogea, unde au conviețuit Biserica Ortodoxă de rit vechi, Biserica romano-catolică, reformată și cultul musulman. Cartea domnului Laurențiu Mănăstireanu acoperă în parte acest gol, restituind istoria Bisericii Ortodoxe Române din nordul Dobrogei între 1878-1918, respectiv viața religioasă din Episcopia Dunării de Jos și din Protoieria Tulcei”.

„O PRIMĂ SINTEZĂ DESPRE VIAȚA RELIGIOASĂ A ROMÂNILOR ORTODOCȘI DIN DOBROGEA ÎN ISTORIOGRAFIA ROMÂNĂ”

În aceeași notă, dr. Bocșan continuă: „Este o primă sinteză despre viața religioasă a românilor ortodocși din Dobrogea în istoriografia română, elaborată după o metodă adecvată obiectivelor de cercetare asumate de autor, care apelează la pluri- și multidisciplinaritate, conjugând temele de istorie bisericească cu cele de istorie politică, socială, a administrației, cu istoria culturală, istoria învățământului, istoria mentalităților și antropologia istorică sau culturală, în măsură să ofere o imagine convingătoare a raportului biserică - societate, biserică - stat”.

Cartea „Viața religioasă în nordul Dobrogei (1878-1918)” și autorul ei, Laurențiu Mănăstireanu, au fost „descoperiți” de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea în cadrul primei ediții a Congresului Național al Istoricilor Români, care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, în luna august.

Citește și:

Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea la 70 de ani - „O viață în siajul muzei Clio“

Autobiografiile din temniță ale lui Horia Macellariu, lansate la Constanța

Autobiografiile din temniță ale contraamiralului Horia Macellariu, în volum

Prima carte de autor a lui Virgil Coman a fost lansată. Nu e însă ultima!

Lansare de carte postumă Virgil Coman, la Constanța

Exclusiv! Visul lui Virgil Coman s-a împlinit: cartea i-a fost lansată

Regretatul Virgil Coman, omagiat la primul Congres al Istoricilor Români



12