Viața socială asigură șanse mai mari de supraviețuire celor care au cancer la sân

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Viața socială asigură șanse mai mari de supraviețuire celor care au cancer la sân

Lifestyle 14 Decembrie 2016 / 16:05 636 accesări

Un studiu de amploare efectuat pe mii de femei care au fost diagnosticate cu cancer de sân a relevat faptul că persoanele foarte sociabile înregistrează cele mai mici rate de deces și de recurență a acestei boli, în comparație cu persoanele mai puțin active din punct de vedere social. Rezultatele cercetării au fost publicate recent în jurnalul Societății Americane pentru Cancer, informează Science Daily.

"În general, femeile care au mai multe legături sociale - inclusiv cele diagnosticate cu cancer de sân — au un risc de deces mai scăzut", susține Candyce H. Kroenke, om de știință în cadrul Diviziei de Cercetare a organizației Kaiser Permanente, autoare principală a studiului publicat în jurnalul Cancer. "Descoperirea noastră demonstrează influența benefică a vieții sociale asupra femeilor diagnosticate cu cancer de sân - inclusiv în ceea ce privește recurența și decesul din această cauză", a completat ea.

Acesta este considerat cel mai amplu studiu cu privire la legătura dintre relațiile sociale și șansele de supraviețuire în caz de cancer.

La doi ani după ce au primit diagnosticul de cancer de sân și pe parcursul a două decenii după aceea femeile au răspuns la întrebări cu privire la viața socială, inclusiv la chestionare legate de relația cu partenerii lor de viață, cu membrii comunității, cu prietenii și cu rudele.

Cercetătorii mai arată în acest studiu că femeile în vârstă fără un partener de viață au 37% mai multe șanse de deces din cauza cancerului de sân în comparație cu cele căsătorite. De asemenea, cele care au puțini prieteni manifestă un risc cu 40% mai mare de deces din această cauză în comparație cu cele cu mulți prieteni.



12