Vicepremierul moldovean responsabil cu reintegrarea, Victor Osipov, a efectuat prima sa vizită oficială la Tiraspol, unde s-a întâlnit cu şeful departamentului de externe transnistrean, Vladimir Iastrebciak. Aceasta este prima vizită oficială în regiunea transnistreană a unui demnitar moldovean după întâlnirea din septembrie 2008 dintre fostul preşedinte Vladimir Voronin şi liderul de la Tiraspol Igor Smirnov. Întâlnirea s-a desfăşurat sub egida preşedinţiei kazahe a OSCE. În urma întrevederii, părţile au convenit asupra continuării dialogului la nivelul grupurilor de experţi create în urmă cu trei ani. Părţile vor căuta soluţii pentru problemele ce ţin de libera circulaţie, educaţie sau sănătate încă înainte de întâlnirea informală în format 5+2, ce va avea loc la Viena, la începutul lunii martie. Concomitent cu această vizită, Partidul Comuniştilor din Transnistria a condamnat ieri decizia autorităţilor de la Bucureşti de a amplasa elemente ale scutului antirachetă pe teritoriul României, subliniind că aceasta are „consecinţe serioase pentru întreaga Europă”. Comuniştii au făcut apel la toate formaţiunile politice şi la toţi cetăţenii din Transnistria să ia parte la protestele împotriva extinderii NATO înspre graniţele regiunii.
Pe de altă parte, adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Grigori Karasin, a purtat discuţii cu şeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Philip Remler, despre criza transnistreană şi drepturile omului. S-au discutat despre intenţia mediatorilor internaţionali de stimulare a autorităţilor de la Chişinău şi Tiraspol pentru reluarea discuţiilor în criza transnistreană. Cei doi diplomaţi au analizat măsuri de susţinere a grupurilor bilaterale de experţi pentru consolidarea încrederii în sectorul socio-economic transnistrean. Rusia se declară favorabilă unui dialog echitabil în negocierile privind conflictul din Transnistria, au declarat marţi surse din Ministerul rus al Afacerilor Externe, după discuţii între şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi liderul transnistrean, Igor Smirnov,.
Şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, şi secretarul acestuia, Thomas Markert, vor vizita R. Moldova ca urmare a unei solicitări pentru oferirea de asistenţă în cadrul reformei constituţionale adresată de preşedintele interimar moldovean Mihai Ghimpu. Din delegaţie fac parte Birute Abraitiene, reprezentant special al secretarului general al CoE, şi reprezentanţi ai UE, care se vor întâlni cu preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, cu premierul Vlad Filat, cu vicepreşedintele Parlementului, Serafim Urechean, cu liderul grupului democrat din Parlament, Marian Lupu, cu liderul grupului comunist, Maria Postoico. Vizita va fi urmată de o reuniune de lucru la Chişinău, în perioada 24 - 26 februarie, pentru a se discuta despre proiectul constituţional.