Acuzaţii din dosarul Enel, vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, directorul Enel Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, vor fi cercetaţi sub control judiciar, a decis, ieri, Curtea de Apel Bucureşti (CAB). Cei trei sunt suspectaţi de fapte de corupţie. Decizia CAB este definitivă. Reamintim că, în 7 iunie, Tribunalul Bucureşti a hotărât ca cei trei să fie cercetaţi în libertate, decizia fiind contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Potrivit motivării deciziei de cercetare în libertate, luată de Tribunalul Bucureşti, concluzia Parchetului privind caracterul necuvenit al foloaselor obţinute de vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu este "pur speculativă şi nesusţinută de materialul de urmărire penală". "Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că materialul probator administrat până la acest moment procesual nu relevă existenţa unor probe şi nici chiar existenţa unor indicii temeinice din care să rezulte presupunerea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi. (...) În condiţiile în care nu au fost audiaţi factorii de decizie din cadrul Enel sau reprezentanţii SC E.I., persoanele implicate în atribuirea celor două contracte ori în lipsa unui act de control, concluzia Parchetului privind caracterul necuvenit al foloaselor obţinute (...) este pur speculativă şi nesusţinută de materialul de urmărire penală", arată Tribunalul, în documentul citat. Tot în motivare se arăta că nicio arestare nu se poate baza pe impresii, intuiţie, o simplă asociere de idei sau de prejudecăţi - etnice, religioase sau de altă natură -, indiferent de valoarea lor. "Existenţa unei înţelegeri între cei trei inculpaţi nu a fost nicicum contestată, astfel că revine rolul judecătorului de drepturi şi libertăţi să constate, pe bază de probe, caracterul licit sau ilicit al acesteia. Foloasele trebuie pretinse şi primite cu titlu de contraechivalent al conduitei pe care inculpatul Dumbrăveanu s-a angajat să o aibă, respectiv aceea de a efectua acte contrare îndatoririlor sale de serviciu", au scris judecătorii în motivarea deciziei de cercetare a vicepreşedintelui ANRE în libertate. Procurorii anticorupţie i-au reţinut, în 5 iunie, pe vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International SRL, acuzaţi de luare de mită, alături de directorul Enel Florin Gugu, pentru dare de mită, informa DNA.
În ordonanţa de reţinere se arăta că, în cauză, există date şi aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, suspectul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut de la suspectul Gugu Florin, director Enel, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International SRL, al cărei asociat este suspectul Ciubotaru Gheorghe.
Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu Claudiu Sorin, a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea, la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013, a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.
Concret, în prima jumătate a anului 2013, inculpatul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere inculpatului Gugu Florin, director Enel, că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, Enel Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Dumbrăveanu a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3% (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru Enel de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter ori de încheierea, de către Enel, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această societate.