Vicepreşedintele sirian ar fi fugit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Incredibil!

Vicepreşedintele sirian ar fi fugit

Externe 17 August 2012 / 00:00 400 accesări

Vicepreşedintele sirian, Faruk al-Sharaa, ar fi părăsit regimul preşedintelui Bashar al-Assad, se afirmă într-un comunicat emis ieri în numele acestuia şi citit de postul de televiziune Al-Arabiya. În document, al-Sharaa le cere forţelor armate loiale preşedintelui al-Assad să se alăture ”revoluţiei”. Autenticitatea documentului nu poate fi deocamdată verificată. Fost ministru de Externe, timp de 22 de ani, Al-Sharaa este unul din puţinii membri ai regimului de la Damasc de notorietate internaţională. Tot mai multe oficialităţi siriene, în special diplomaţi şi ofiţer de rang înalt, au ales să fugă din ţară alăturându-se mişcării populare antiregim transformată în insurecţie, declanşată în urmă cu 17 luni în Siria.

ADIO UNSMIS! Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit ieri, pentru a pune capăt, oficial, misiunii observatorilor săi în Siria. Mandatul Misiunii ONU de Monitorizare în Siria (UNSMIS) se încheie duminică, la miezul-nopţii, iar divergenţele de opinii dintre marile puteri împiedică orice speranţă de prelungire a acestuia. În cel mai fericit caz, cei 15 membri ai Consiliului vor cădea de acord să păstreze un birou de legătură la Damasc, pentru a sprijini eforturile viitorului mediator internaţional care urmează să îi ia locul lui Kofi Annan. De altfel, reuniunea de ieri a avut loc în contextul în care secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, întâmpină dificultăţi în a-l convinge pe potenţialul succesor al lui Annan, algerianul Lakhdar Brahimi. UNSMIS era alcătuită iniţial din 300 de membri neînarmaţi, însă efectivele sale au fost reduse progresiv la 110, din cauza intensificării luptelor care i-au obligat la jumătatea lunii iunie să îşi suspende patrulările. SUA, Marea Britanie şi Franţa acuză Rusia şi China, care s-au opus în trei rânduri adoptării unor proiecte de rezoluţie ce prevedeau sancţiuni împotriva regimului de la Damasc. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat, miercuri, ţările occidentale că întreţin violenţa în Siria, cerându-le, în cursul unei vizite efectuate în Belarus, să înceteze să mai instige opoziţia să continue lupta armată. ”Nu există nicio îndoială că încercăm, prin sprijinul acordat opoziţiei, să facem în aşa fel încât violenţele să înceteze cât mai repede posibil”, i-a răspuns purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland. Cel puţin 23.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la declanşarea conflictului armat în Siria, în martie 2011.

SIRIA, EXCLUSĂ DIN OCI Summit-ul islamic desfăşurat în oraşul Mecca din Arabia Saudită a anunţat, la încheierea lucrărilor sale, ieri, suspendarea Siriei din Organizaţia Cooperării Islamice (OCI). Participanţii au căzut de acord asupra ”necesităţii de a se pune capăt imediat actelor de violenţă din Siria şi de a suspenda această ţară din OCI”. Summit-ul a făcut cunoscut că este ”profund îngrijorat din cauza masacrelor şi acţiunilor inumane suportate de poporul sirian”. Secretarul general al OCI, Ekmeleddin Ihsanoglu, a calificat decizia adoptată ca ”un mesaj puternic adresat de lumea musulmană regimului sirian, dar şi comunităţii internaţionale, care spune că lumea musulmană susţine o soluţie paşnică în Siria, doreşte încheierea vărsării de sânge şi refuză ca această problemă să degenereze într-un conflict confesional şi să se extindă în regiune”. O singură ţară dintre cei 57 de membri ai OCI, Iranul, aliat al regimului de la Damasc, s-a opus în mod deschis suspendării Siriei.



12